Свет

Блинкен заоштрава: Морамо да спречимо сарадњу Русије, Северне Кореје и Ирана

Амерички државни секретар је оптужио Русију да помаже Северној Кореји у заобилажењу санкција
Блинкен заоштрава: Морамо да спречимо сарадњу Русије, Северне Кореје и Ирана© Tanjug/AP Photo/Julia Demaree Nikhinson

Свет мора да се уједини у напорима против војне сарадње Русије са Северном Корејом и Ираном, поручио је амерички државни секретар Ентони Блинкен, наводећи да то помаже Москви да, како је рекао, "спроводи масакр" у Украјини, што би могло да угрози глобалну безбедност.

Блинкен је то изјавио у Њујорку на састанку Савета безбедности Уједињених нација о Украјини, којем су присуствовали украјински председник Владимир Зеленски, министар спољних послова Јужне Кореје Чо Те-јул и други високи званичници, преноси агенција Јонхап.

"Подршка из Техерана и Пјонгјанга помаже Путину да спроводи масакр и шири патњу и пропаст невиној украјинској деци, женама и мушкарцима, да руши украјинске стамбене зграде, силосе за жито и луке, девастира украјинске електране, грејне и гасне објекте и то управо сада када постаје хладније", рекао је Блинкен.

Према његовим речима, то "погоршава претње миру и безбедности не само у Европи, већ и у Индо-Пацифику, на Блиском истоку и широм света".

Блинкен сматра да, "док Пјонгјанг повећава своју војну подршку Русији, руски председник Владимир Путин узвраћа разним погодностима", укључујући руски вето на рад УН панела за праћење санкција и наводну помоћ руских банака Северној Кореји, с циљем да Пјонгјанг избегне ефекте санкција.

image