Свет

"Нећемо америчко-израелски рат у Либану": У САД протести против америчке војне подршке Израелу

Демонстранти су узвикивали "Руке ван Блиског истока", "Слободна Палестина" и "Бајден, Харисова, Трамп и Биби - нико није добродошао у нашем граду"
"Нећемо америчко-израелски рат у Либану": У САД протести против америчке војне подршке Израелу© Tanjug/AP/Mohammed Zaatari

У више америчких градова одржани су протести против америчке војне подршке Израелу, а мировни активисти захтевали су ембарго на извоз оружја тој земљи, преносе данас амерички медији.

Десетине демонстраната окупило се у уторак увече на Хералд Скверу у Њујорку носећи транспаренте са натписима "Руке ван Либана сада" и "Нећемо америчко-израелски рат у Либану", преноси Ројтерс.

Демонстранти су узвикивали "Руке ван Блиског истока", "Слободна Палестина" и "Бајден, Харисова, Трамп и Биби - нико није добродошао у нашем граду".

Мањи протест са сличним слоганима и транспарентима одржан је у уторак увече по кишном времену и близу Беле куће у Вашингтону.

"Напади Израела у Либану и текућа опсада и геноцид у Гази омогућени су огромном количином бомби, ракета и борбених авиона које обезбеђује влада САД", саопштила је коалиција ANSWER која се залаже за заустављање рата и навела да су протести организовани и у другим америчким градовима - Сан Франциску, Сијетлу, Сан Антонију и Финиксу.

Израел тврди да су његове акције чин самоодбране против милитантних група као што су Хамас и Хезболах, а Сједињене Америчке Државе одржавају подршку свом савезнику током блискоисточног сукоба упркос домаћим и међународним критикама, наводи Ројтерс.

image