Председник Ирана: Израел је поражен у Гази

Израел убијање деце, ратне злочине и државни тероризам квалификује као легитимну одбрану, а болнице, вртићи и школе су му легитимни војни циљеви. Иран тражи мир за све без ратова, поручио је Масуд Пезешкијан

Израел је поражен у Појасу Газе, изјавио је председник Ирана Масуд Пезешкијан током свог обраћања у Генералној скупштини УН.

"Израел је поражен у Гази и никаква количина варварског насиља не може обновити његов мит о непобедивости", казао је Пезешкијан, напоменувши да је свет прошле године видео "природу израелског режима", јер су његове снаге за 11 месеци убиле више од 41.000 људи у тој енклави.

Према његовим речима, "Израел убијање деце, ратне злочине и државни тероризам квалификује као легитимну одбрану, а болнице, вртићи и школе су му легитимни војни циљеви".

Како је додао, израелске власти "антисемитима називају храбре, слободољубиве људе широм света, који протестују против њиховог геноцида", а "потлачене, који су устали против седам деценија окупације и понижења, називају терористима".

"Израел је тај који је убио наше научнике, дипломате, па чак и госте на нашем тлу", навео је ирански председник, мислећи на бившег лидера политичког бироа Хамаса Исмаила Ханија, који је убијен у Техерану у јулу.

Такође је оценио да Израел "подржава, и прикривено и отворено терористичке групе као што је Исламска држава".

"Притисак САД је усмерен на иранско становништво, а санкције угрожавају живот цивилног становништва", закључио је ирански лидер.

Претходно је генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао да се спречи да Либан постане "бесконачна ноћна море" попут Газе.

"Сви би требало да смо узнемирени због ескалације на Блиском Истоку", изјавио је Гутереш.