Свет

Умеров: Планирамо операције ван територије Украјине у 2025. години

Кијев више од 80 посто зависи од војне помоћи Запада, за украјинску војску је међународна помоћ основа, указао је шеф војног ресора Украјине
Умеров: Планирамо операције ван територије Украјине у 2025. годиниGetty © Kostiantyn Liberov/Libkos

Оружане снаге Украјине за 2025. годину планирају операције изван граница земље уз примену оружја дугог домета, иако западне земље, које су Кијеву послале такво наоружање, за сада нису укинуле забрану на његово коришћење, рекао је украјински министар одбране Рустем Умеров.

Према његовим речима, Украјина 80 посто зависи од војне помоћи Запада и међународна војна помоћ је основа.

"Радимо са Европском унијом, НАТО земљама, Групом за безбедносну помоћ Украјине, Европском командом Оружаних снага САД. Одржавамо свакодневне билатералне контакте са Америком, Великом Британијом, Француском, Немачком и десетак других земаља", рекао је Умеров.

Већ неко време западни званичници разматрају да ли да украјинској војсци укину забрану на коришћење оружја дугог домета за ударе на Руску Федерацију, с обзиром на то да је Москва јасно ставила до знања да би то било прелажење њених црвених линија.

Руски председник Владимир Путин је говорећи о томе објаснио да се не ради о забрани или дозволи, већ чињеници да украјинска војска није способна да сама користи такво оружје, што значи да ће га употребљавати уз помоћ НАТО и војске САД, и то користећи западне обавештајне податке добијене помоћу сателита, којима Украјина не располаже.

Како је нагласио, дозвола за коришћење оружја великог домета за нападе на руску територију значила би непосредно учешће Запада, а та чињеница значајно мења саму суштину сукоба. Русија може да промени тактику сходно "претњи са којом се суочава", поручио је Путин.

image