Свет

Израел спрема копнену офанзиву у Либану: "Наше чизме ће ући на непријатељску територију"

Војска Израела одлучила је да мобилише две резервне бригаде за извршавање задатака на северном фронту
Израел спрема копнену офанзиву у Либану: "Наше чизме ће ући на непријатељску територију"© Tanjug/AP Photo/Mohammed Zaatari

Израел је започео нову фазу војне кампање на северном фронту, изјавио је командант Северног војног округа ИДФ генерал Ури Гордин, саопштила је прес служба израелске војске.

Израелски генерал рекао је да тенковске снаге морају бити "спремне за маневар" у Либану.

"Ушли смо у нову фазу кампање и сада се налазимо у јеку операције 'Северна стрела'. Операција је почела значајним ударцем по Хезболаху, са акцентом на њихову ватрену моћ и са веома значајним ударцем на команданте и борце организације", рекао је Гордин.

У саопштењу се додаје да је војска Израела одлучила је да мобилише две резервне бригаде за извршавање задатака на северном фронту.

Начелник израелске војске генерал Херци Халеви изјавио је данас да се војска припрема за копнену офанзиву против Хезболаха у Либану, говорећи групи војника да ће њихове "војне чизме ући на непријатељску територију".

"Чујете авионе изнад, нападамо цео дан. Припремите подручје за могућност вашег уласка (у Либан) и наставите са наношењем удараца Хезболаху", рекао је Халеви трупама 7. оклопне бригаде током вежбе симулације копнене офанзиве у Либану, преноси "Тајмс ов Израел".

Он је рекао да ће војска наставити да напада са свих страна и да је циљ "врло јасан" - безбедно вратити становнике са севера.

"Да бисмо то урадили, припремамо терен. Ваше војне чизме ће ући на непријатељску територију, ући ће у села која је Хезболах припремио, са подземном инфраструктуром како би извршио нападе на израелске цивиле", рекао је он.

Нови удари на јужни Либан

Најмање 23 особа је погинуло, а више од 95 је рањено у данашњим израелским нападима на јужне и источне делове Либана, саопштило је либанско Министарство здравља, преносе "РИА Новости".

Израелска војска саопштила је раније да изводи нове ударе на јужни Либан и долину Бека.

Хезболах је пре тога преузео одговорност за јутрошњи ракетни напад на централни Израел и саопштио да је гађао седиште Мосада у близини Тел Авива балистичком ракетом "кадер 1".

Наводи се да тај напад представља одговор на недавне експлозије пејџера и воки-токија припадника Хезболаха у Либану, као и убиства високих команданата те групе, преноси "Тајмс ов Израел".

У међувремену, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су гађале Хезболахов лансер у Либану, који је раније јутрос употребљен за испаљивање ракете земља-земља. ИДФ је такође саопштио да су израелски ловци протекле ноћи извели још један талас ваздушних удара на циљеве Хезболаха у Либану и да су међу метама били оперативци те групе и десетине складишта оружја са крстарећим ракетама и лансерима за прецизне ракете.

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се рано јутрос у Тел Авиву и широм централног Израела, а Команда за домаћи фронт Израелских одбрамбених снага (ИДФ) упутила је грађанима инструкције да иду у склоништа.

Најмање 569 људи је убијено, укључујући педесеторо деце и 94 жене, у израелским нападима на Либан од понедељка ујутру, изјавио је јуче либански министар здравља Фирас Абиадтелс за Ал Џазира Мубашер телевизију.

image