Свет

Републиканци оптужили Зеленског да се меша у изборе и "води кампању" за Харисову

Група републиканских посланика у Представничком дому позвала је да се истражи "политички маневар" Зеленског у Пенсилванији
Републиканци оптужили Зеленског да се меша у изборе и "води кампању" за Харисовуwww.globallookpress.com © Commonwealth Media Services/Penn

Републикански званичници оптужили су Владимира Зеленског за мешање у америчке изборе и промовисање председничког кандидата Камале Харис, након што је посетио фабрику оружја у Пенсилванији.

Демократски гувернер Џош Шапиро је током викенда за Зеленског организовао обилазак фабрике муниције "Скрантон", где су обојица потписали артиљеријске гранате калибра 155мм које ће вероватно бити испоручене украјинским трупама, што је забележено и на фотографијама.

Републикански званичници осудили су овај потез као и недавни интервју Зеленског за магазин "Њујоркер", у којем је критиковао бившег председника САД Доналда Трампа и сенатора из Охаја Џеј Ди Венса, кандидате "црвених" на председничким изборима у новембру.

"Зеленски данас отворено води кампању за демократе у кључној држави Пенсилванији, неких 50 дана од наших председничких избора. Нестварно", написао је сенатор из Мисурија Ерик Шмит на Иксу.

Пенсилванија је једна од тзв. преломних држава, односно оних чије становништво не нагиње јасно ка демократама, односно републиканцима, и чија се подршка стога често показује као кључна на изборима.

Посланик Пенсилваније у Представничком дому Џон Џојс рекао је у уторак за локалну радио-станицу да је посета била "политички маневар", судећи по "сумњивом" времену.

Група од девет посланика у Представничком дому предвођена Ленсом Гуденом из Тексаса позвала је на истрагу о посети Зеленског.

Зеленски је доведен у Пенсилванију војним авионом Ц-17 америчког ратног ваздухопловства и обезбеђена му је заштита Тајне службе, а и једно и друго је плаћено новцем америчких пореских обвезника, навели су посланици "црвених" у писму генералном инспектору Пентагона Роберту Сторчу.

"Постоји брига да су ови ресурси коришћени у сврхе које немају везе с америчком националном безбедношћу или билатералном дипломатијом, већ да би се подржала политички значајна посета уочи великих америчких избора", наводи се у писму које је подељено с "Вашингтон егзаминером".

Гуден је у интервјуу за "Фокс њуз" довео у питање одлуку Зеленског о отуђењу републиканских гласача.

"Зашто он (Зеленски) није на коленима и захваљује Американцима, републиканцима и демократама, за жртве које су поднели за његову земљу? И како се усуђује да дође у нашу земљу и држи нам лекције о било каквим изборима, а још мање о председничким", запитао се Гуден у програму "Инграмин угао".

Демократски кандидат и актуелна потпредседница Камала Харис покушала је да мобилише велику пољско-америчку бирачку базу у Пенсилванији представљајући подршку Украјини под администрацијом Џозефа Бајден као одбрану Пољске.

Зеленски је рекао да је отишао у САД да присуствује Генералној скупштини УН у Њујорку и да се састане са председником Џозефом Бајденом како би му представио "план победе".

image