Свет

НАТО увежбава транспорт рањеника у случају сукоба с Русијом

Ројтерс наводи да је планирање медицинске евакуације део ширег великог напора НАТО-а да повећа своју способност одвраћања и одбране "од евентуалног руског напада"
НАТО увежбава транспорт рањеника у случају сукоба с Русијом© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

НАТО планира да координира транспорт већег броја рањених војника са линије фронта у случају рата са Русијом, потенцијално преко возова-болница због тога што ваздушна евакуација можда неће бити могућа, изјавио је шеф логистичке команде Алијансе генерал-потпуковник Александер Золфранк.

Золфранк је рекао у интервјуу за Ројтерс да ће се планирана евакуација разликовати од искуства савезничких снага у Авганистану и Ираку.

Немачки генерал је истакао да би у евентуалном сукобу НАТО-а са Русијом западне војске вероватно биле суочене са много већом ратном зоном, већим бројем рањених војника и могућим привременим недостатком ваздушне надмоћи у близини линије фронта.

"Изазов ће бити да се брзо обезбеди висококвалитетна нега за, у најгорем случају, велики број рањеника", навео је Золфранк, без прецизирања колико НАТО очекује да ће бити рањених војника у "могућем сукобу са Русијом".

Ројтерс наводи да је планирање медицинске евакуације део ширег великог напора НАТО-а да повећа своју способност одвраћања и одбране "од евентуалног руског напада".

Золфранк води Заједничку команду за омогућавање подршке НАТО-а (ЈСЕЦ) која је задужена за координацију брзог кретања трупа и тенкова широм Европе, као и за логистичке припреме, као што су складиштења муниције на источном крилу Алијансе.

Золфранк је рекао да је ЈСЕЦ недавно организовао вежбу координације транспорта рањеника. Седиште ЈСЕЦ је у јужном немачком граду Улм.

image