"Генерал Зима" ће ускоро истрести свој гнев на Украјину

Зашто је енергетски систем земље на ивици колапса и шта их чека у будућности?

Украјина је близу тачке без повратка. Различите процене говоре да је земља изгубила од 50 до 80 одсто својих капацитета за производњу електричне енергије, што значи да се суочава са великим изазовима да се адекватно припреми за предстојећу зиму. Која уме да буде веома оштра у овом делу света.

Кијевски министар енергетике Герман Галушченко је још у августу упозорио да ће ова зима бити најтежа до сада, због нестанка струје.

Од тада се ситуација само погоршавала. Украјина је претрпела један од најжешћих удара на своју енергетску инфраструктуру, крајем прошлог месеца. Штета која је уследила довела је до тога да Владимир Зеленски отпусти кључне званичнике у енергетском сектору – наиме, саветника у кабинету председника Украјине Ростислава Шурму и генералног директора оператера "Укренерго", Владимира Кудрицког.

Украјински званичници отворено су критиковали своју владу због, како тврде, неадекватних припрема за зиму.

Криза у енергетском сектору

Домаћа производња енергије у земљи у 2022. износила је 55 гигавата, међу највећима у Европи. Међутим, до почетка ове године пала је испод 20 гигавата, а до јула – на само 9 гигавата, наводи "Фајненшел тајмс".

Галушченко је такође признао да тренутни нивои производње нису довољни да земља без проблема преживи хладније месеце.

"Морамо се припремити за тешку зиму. Нажалост, биће заиста тежа од претходног. Ипак, морамо покушати да успоставимо аутономне системе снабдевања енергијом. Са наше стране, учинићемо све да то не буде потребно", рекао је он.

Украјина се тренутно бори да чак и делимично реши ова питања.

Прво, земља се суочава са недостатком увоза електричне енергије који би могао да покрије дефицит. У јуну је капацитет ЕУ за извоз електричне енергије већ достигао свој лимит.

Друго, Кијев рачуна на финансијску подршку својих западних савезника. Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок недавно је обећала додатних 100 милиона евра за помоћ у обнављању енергетске инфраструктуре Украјине. Недовољно за решавање свих проблема.

Треће, Зеленски је најавио план изградње нових енергетских објеката укупног капацитета од једног гигавата до краја године. Међутим, стручњаци упозоравају да је до сада спроведено само шест одсто овог плана.

Несташица струје у Украјини није само последица удара на енергетску инфраструктуру. Планирано одржавање и неисправне нуклеарне електране такође су одиграле улогу у кризи.

Као резултат свих ових фактора, Украјинци могу да очекују нестанке струје у трајању од 8-10 сати дневно и то без нових великих напада на енергетску инфраструктуру. Већи градови као што су Кијев, Одеса и Харков ће вероватно највише трпети.

Последице напада

У интервјуу за Си-Ен-Ен, Зеленски је рекао да су руске снаге оштетиле 80 одсто енергетске инфраструктуре Украјине користећи прецизно навођену муницију.

Према недавним проценама Кијевске школе економије, трошак украјинске енергетске инфраструктуре од бомбардовања премашио је 56 милијарди долара.

Осим финансијских губитака, Украјина је изгубила и важне инфраструктурне објекте. Неки се не могу обновити, а за друге ће реконструкција потрајати.

Према речима бившег генералног директора "Укренерга" Кудрицког, јачање главних енергетских објеката у земљи захтевало би улагање од око 100 милијарди гривни (2,4 милијарде долара), али је до сада издвојено само 10 одсто тог износа

Енергетски систем Украјине се ове зиме суочава са колапсом. Према најоптимистичнијим прогнозама, до новембра ће бити уобичајени нестанци струје у трајању од неколико сати, а током децембра и јануара дуготрајни нестанци струје могу изазвати проблеме у распону од прекида водоснабдевања до смањења производње у различитим секторима привреде.

Очекује се да ће цивили сносити највећи терет ових прекида, јер ће приоритет бити дат напајању индустријских предузећа и стратешке инфраструктуре. Сходно томе, власти су посаветовале обичне Украјинце да набаве генераторе и гасне грејаче.