Свет

Упркос америчким санкцијама РТ и даље популаран широм света

Корисници који говоре шпански су најбројнија публика канала ван Русије, наводи се у чланку америчког магазина "Вајерд"
Упркос америчким санкцијама РТ и даље популаран широм света© Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Упркос америчким санкцијама РТ канали су и даље популарни широм света, пише амерички магазин "Вајерд" (WIRED).

У Африци и Латинској Америци, РТ садржаји су посебно тражени. Корисници који говоре шпански су најбројнија публика канала ван Русије, наводи се у чланку.

РТ и Спутњик су "постали саставни део свакодневног живота" у земљама у којима емитују, пише "Вајрд".

"Руски медији наглашавају антиколонијалне, антизападне наративе, што може бити посебно релевантно за публику која је снажно погођена западним империјализмом", истиче се у чланку.

Блокирање РТ и Спутњика на платформама "Мета" (забрањено у Руској Федерацији) и ТикТок неће нанети озбиљну штету ширењу њихових информација, додаје се у магазину.

ТикТок је ноћас блокирао налог РТ Балкан. Блокирани су и канали РТ на шпанском, арапском, као и РТ онлајн и РТ њузрум, као и налог "РИА Новости". Прошле недеље на ТикТоку су блокирани налози РТ интернешнал, као и више од 30 страница Спутњика.

Компанија ТикТок није дала никакво објашњење за овај потез.

Вашингтон је раније овог месеца најавио нове санкције против неколико руских медија, укључујући РТ, тврдећи да они покушавају да "поткопају демократију у САД и другде у свету", и да нарушавају глобалну подршку Украјини.

Амерички технолошки гигант "Мета", у чијем су власништву Фејсбук и Инстаграм, након тога је забранио неколико руских новинских мрежа, укључујући РТ, тврдећи да њихов рад представља "страно мешање".

Подсећамо, ФБИ је спровео рацију у којој је учествовало 20 агената у резиденцији једног запосленог РТ-а у САД, испитујући га о руководству и операцијама РТ-а.

image