Зеленски против кинеско-бразилске мировне иницијативе

Своје обраћање, Зеленски је искористио да критикује Кину и Бразил и њихове покушаје да окончају рат преговорима

Мирољубиве иницијативе за решавање сукоба у Украјини не допадају се Владимиру Зеленском који је, обраћајући се Генералној скупштини УН, критиковао Кину и Бразил управо због тога.

"Сваки алтернативни покушаји да се постигне мир су заправо мере за прекид рата, а не његов крај. И када кинеско-бразилски двојац покуша да створи хор гласова, са неким из Европе или са неким из Африке, поставља се питање шта је њихов стварни интерес", напоменуо је Зеленски, не прецизирајући који је интерес Украјинаца да бесконачно продужавају и ескалирају рат и одбацују све мировне иницијативе.

У мају су Кина и Бразил, иначе, објавили заједнички меморандум "Општи споразуми између Кине и Бразила о политичком решавању украјинске кризе". У меморандуму је наведено да су преговори једина одржива опција за решавање кризе и да све стране морају да створе услове за наставак директног дијалога.

Кина и Бразил су такође подржали одржавање међународне мировне конференције коју признају Русија и Украјина у одговарајућем тренутку, уз равноправно учешће свих страна и поштену расправу о свим предлозима. Прошлог фебруара кинеске власти су објавиле став о решавању сукоба између Москве и Кијева, који укључује 12 тачака, укључујући позиве на прекид ватре, поштовање легитимних безбедносних интереса свих земаља и решење хуманитарне кризе у Украјини.

Зеленски је раније на свом телеграм каналу изјавио да је такозвани "план победе" Украјине у потпуности припремљен, а наводио је и да план такође укључује "моћан пакет присиљавања Русије дипломатским путем да оконча рат". Прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков, коментаришући речи Зеленског, истакао је да је Москва свесна суштине кијевског режима, наставља СВО и да ће остварити све своје циљеве.

Руски председник Владимир Путин изјавио да је прекид ватре у Украјини немогућ без пристанка "друге стране" на услове прихватљиве Русији. Он је нагласио да Руска Федерација не може дозволити да непријатељ искористи прекид ватре за побољшање положаја и враћање снаге.

Након напада украјинских оружаних снага на регион Курска, Путин је рекао да је немогуће преговарати са онима који нападају цивиле, цивилну инфраструктуру или угрожавају нуклеарне енергетске објекте.