Свет

"Шпигл": Саботажу "Северног тока" одобрио Залужни – операција коштала 300.000 долара

Групу диверзаната водио је и обучавао бивши официр снага за специјалне операције Оружаних снага Украјине Роман Червински, наводи немачки лист
"Шпигл": Саботажу "Северног тока" одобрио Залужни – операција коштала 300.000 долара© Tanjug/Swedish Coast Guard via AP

Операција дизања у ваздух гасовода "Северни ток 1 и 2" коштала је око 300.000 долара, објавио је немачки лист "Шпигл", који истражује инцидент, а групу диверзаната су наводно чинили углавном цивили.

У чланку се наводи да је саботажа финансирана из приватних извора и да ју је одобрио тадашњи главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни.

Међутим, даље се наводи, Владимир Зеленски наводно није био обавештен. Заузврат, САД су покушале да зауставе украјинску операцију, али нису успеле.

Групу диверзаната водио је и обучавао бивши официр снага за специјалне операције Оружаних снага Украјине Роман Червински.

Немачка влада потврдила је издавање налога за хапшење у вези са експлозијама на гасоводима "Северни ток 1 и 2 ", саопштио је званични представник немачке владе Штефен Хебестрајт на брифингу у Берлину.

Додао је да је издато неколико налога за хапшење.

"Расписане су потернице. То је уобичајена ствар у уставној држави. Након тога долази суђење, а на крају суђења се доноси пресуда", казао је Хебестрајт.

Он је истакао да је истрага у надлежности немачког главног тужилаштва.

Напади на "Северни ток", подсетимо, одиграли су се у септембру 2022, исте године када је почела и Специјална војна операција.

До сада, медији су преносили различите верзије о томе ко је крив, док Москва без оклевања указује на Вашингтон, и тврди да је за напад крива америчка администрација. Слично мисли и познати новинар Симор Херш, који каже да је напад припреман и пре почетка СВО.

image