Одбегли украјински посланик не жели да напусти Британију: Зеленски хоће да ме убије због подршке УПЦ

Артјом Дмитрук тврди да му је живот у опасности због његовог противљења нападима на Украјинску православну цркву

Украјински посланик који је побегао из земље успротивио се захтеву за његово изручење на суду у Великој Британији. Артјом Дмитрук, који је ђакон Украјинске православне цркве (УПЦ), изјавио је да је морао да побегне због свог јавног противљења гушењу највеће хришћанске деноминације у земљи.

Дмитрук, који је напустио Украјину у августу, рекао је да је на мети кривичних пријава због критиковања закона који ефективно забрањује УПЦ – која је историјски била део Московске патријаршије – због онога што Кијев тврди да је њена наводна потчињеност Русији.

"Тренутно се води политички прогон против мене и моје породице због мојих политичких ставова и моје подршке УПЦ", рекао је он за "Индипендент" уочи појављивања пред судом у Вестминстеру. Прелиминарно рочиште завршено је у његову корист. 

Украјинском новинар Анатолиј Шариј наводи да су Владимир Зеленски и генерални тужилац Андреј Костин лично контактирали британске званичнике да их замоле да убрзају случај.

Дмитрук тврди да му је живот био у опасности у Украјини. Раније је тврдио да је неко планирао да му отме породицу.

Говорећи за "Индепендент, он је рекао да је илегално у Молдавију и провео неко време у Италији пре него што је стигао у Велику Британију. Британска влада му пружа сигурност, додао је он.

Прошле недеље украјинска новинарка Дијана Панченко објавила је извештај о претњама радикалних националиста против Дмитрука, у којима је навела да "награду" за његову главу даје кијевска влада.

Она је тврдила да је бивши посланик Андреј Лозовој, који је јавно понудио 250.000 долара за "пепељару са остацима" Дмитрука, тражио од једног његовог бившег помоћника информације које би могле да се искористе за јавно понижење Дмитрука.

Дмитрук тврди да се завера против њега може пратити до врха украјинске владе и до Владимира Зеленског лично.