Нек је кусо, само да је брзо? "Боингови" радници под притиском да бирају рокове уместо квалитета

Званичници сумњају у посвећеност авио-компаније унапређењу безбедности

Интерна анкета спроведена у компанији "Боинг" открила је да многи фабрички радници и даље осећају притисак да дају предност брзини у односу на квалитет, месецима након што је део трупа авиона у ваздуху отпао и изазвао кризу поверења у произвођача авиона.

Према истраживању спроведеном на око 2.100 радника "Боинга" у мају – четири месеца након што је део трупа одлетео са авиона "737 макс" убрзо након полетања – мање од половине производног особља изјавило је да рокови нису довели до смањења стандарда њиховог тима.

Откриће показује да су радници наставили да осећају притисак да отаљају посао чак и након што је "Боинг" покренуо кампању "ревидирања своје безбедносне културе", објашњава "Блумберг".

У том тренутку, "Боинг" је финализирао корективни акциони план за америчку Федералну управу ваздухопловства (ФАА) и похвалио се да су отклонили недостатке на својим производним линијама, које је регулатор раније открио.

"Нове информације постављају питања о ефикасности ФАА надзора над компанијом", наводи се у допису достављеном Сталном подкомитету Сената за истраге који истражује рад компаније.

У саопштењу, "Боинг" је навео да су "предузели важне кораке како би неговали безбедносну културу која оснажује и подстиче све запослене да јавно кажу шта мисле."

"Под надзором ФАА, настављамо да спроводимо наш свеобухватни план за јачање 'Боинговог' управљања безбедношћу, обезбеђења квалитета и безбедносне културе", наводи се у саопштењу компаније.