Свет

Сијарто и Лавров: Неопходни узајамно корисни односи с Русијом

Испорука западног оружја Кијеву није ни мало приближила крају украјински сукоб, већ је само довела до значајног повећања његовог обима, рекао је шеф мађарске дипломатије
Сијарто и Лавров: Неопходни узајамно корисни односи с Русијом© MFA Russia/via Globallookpress.com

Земље морају да схвате потребу за изградњом узајамно поштованих и корисних односа са Русијом, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто након разговора са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом.

"Увек је добро разговарати, јер је у интересу моје земље да наставимо искрену комуникацију са Руском Федерацијом. Са руским министром спољних послова сарађујем већ 10 година и не могу да кажем ниједну лошу реч о нашим односима, јер су увек били засновани на међусобном поштовању", казао је Сијарто новинарима.

Он је додао да је циљ Москве и Будимпеште јачање односа у свим областима које не утичу на санкције.

Он је додао да испорука западног оружја Кијеву није ни мало приближила крају украјински сукоб, већ да је само довела до значајног повећања његовог обима.

"Очигледно је да све те испоруке нису имале никаквог смисла и нису помогле да се промени ситуација на фронту, а такође нас нису ни приближиле миру, већ су само довеле до повећање броја жртава и продужење ток сукоба", додао је Сијарто. 

Према његовим речима, курс који су западне земље изабрале да нанесу стратешки пораз Русији "дефинитивно укључује озбиљне ризике од ескалације".

image