Свет

САД нису импресиониране планом победе Зеленског: Препаковани захтев за још оружја

Високи амерички и европски званичници упознати са ширим оквирима плана кажу да он не нуди јасан пут до победе Украјине, посебно пошто руске снаге споро, али стабилно напредују на бојном пољу, наводи "Волстрит џорнал"
САД нису импресиониране планом победе Зеленског: Препаковани захтев за још оружја© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Администрација председника САД Џозефа Бајдена забринута је што плану Владимира Зеленског за победу у сукобу против Русије недостаје свеобухватна стратегија и што је нешто више од препакованог захтева за више оружја и укидања ограничења на коришћење ракета дугог домета, пише "Волстрит џорнал" позивајући се на изјаве неименованих америчких званичника.

Зеленски је месецима најављивао план као оквир за пораз Русије и требало би да обавести председника Бајдена о детаљима у четвртак током састанка у Белој кући, што ће бити први пут да ће администрација америчког председника моћи да га чује у целини.

Али високи амерички и европски званичници упознати са ширим оквирима плана кажу да он не нуди јасан пут до победе Украјине, посебно пошто руске снаге споро, али стабилно напредују на бојном пољу, наводи амерички лист.

"Нисам импресиониран, ту нема много новог", рекао је један од високих званичника.

Централни део плана Зеленског захтева од САД да Украјини дају зелено светло да користи оружје како Кијев сматра прикладним, рекао је фински председник Александар Стуб у интервјуу за "Волстрит џорнал". Без тог овлашћења, рекао је он, украјински предлози би на крају били "мање релевантни" јер би се Кијев мучио да одговори на наставак руских напада.

Бајден је месецима одбијао да удовољи захтеву Украјине да укине ограничења на коришћење ракета дугог домета које су обезбедиле САД и Уједињено Краљевство, што би омогућило њеним снагама да гађају војне циљеве дубоко у Русији. Званичници америчке администрације сматрају да би таква употреба оружја могла да подстакне руског председника Владимира Путина да ескалира сукоб, пише "Волстрит џорнал".

Треба додати да би конфликт, уствари, ескалирао Запад којем је руски председник јасно и јавно ставио до знања оно што су и они сами знали, али можда није знала њихова јавност: да употреба ракета дугог домета у ове сврхе значи директни сукоб Русије и НАТО-а јер Кијев може да их користи само уз помоћ западних посада. 

Упркос свему томе, амерички лист подсећа да и поједини европски лидери траже да се Кијеву дозволи да (заједно са НАТО војницима) гађа дубоко у територију Русије ракетама дугог домета, попут премијерке Данске Мете Фредериксен или пољског министра иностраних послова Радослава Сикорског.

Амерички лист додаје још и да је немачки канцелар Олаф Шолц стао на страну Бајденовог оклевања да дозволи слободну употребу ракета дугог домета.

У свом говору у УН у среду, Зеленски је упозорио на предстојеће претње Русије енергетској инфраструктури и нуклеарним електранама његове земље, али није говорио ни о каквим детаљима мировног плана нити је упутио захтеве у вези са оружјем.

Иза кулиса, Зеленски је износио максималистички предлог у нади да ће САД и њени савезници дати Кијеву све што жели, рекли су амерички и европски званичници.

Али тренутно стање украјинског плана обесхрабрило је Бајденове највише сараднике, рекли су амерички званичници, који су последњих недеља отпутовали у Кијев и били обавештени о елементима плана.

Украјински план у великој мери покрива потребе Украјине на бојном пољу, политичке промене унутар земље и економију, рекао је у уторак високи званичник Стејт департмента. Али амерички и европски званичници рекли су да је најразвијенији део плана прва фаза — захтеви који се односе на оружје — док остали кључни елементи имају мање детаља.

Андреј Јермак, шеф канцеларије украјинског председника, назвао је план "веома конкретним и јасним", али је отишао само толико далеко да је рекао да садржи војне и дипломатске делове и изгледе за даље економске користи.

Забринутост око плана Зеленског и дебата о томе да ли да се дозволи употреба ракета западне производње за ударе унутар Русије, долази у тренутку када се рат окреће у Путинову корист, пише амерички лист. Русија се приближава кључном логистичком чворишту Покровск на истоку Украјине и напредује у другим оближњим градовима као што је Угљедар, рударски центар који је скоро окружен руским снагама, као и Торецк.

Украјинске снаге су у августу извршиле упад на руску област Курск, за шта је Зеленски рекао да је део његовог плана да повећа притисак Украјине на Русију. Русија је покренула ограничене контранападе који су стиснули украјинске трупе које су заузеле десетине градова и села у Курску, али није могла да их у потпуности истисне, наводи се у тексту.

Барем јавно, високи амерички званичници и даље инсистирају да Украјина може да победи Русију, иако више не говоре о томе да ће Кијев да поврати "сву своју изгубљену територију".

image