Први пут у историји САД: Градоначелник Њујорка оптужен за мито и превару

У претходних неколико недеља повећан је број позива да Адамс поднесе оставку

Против градоначелника Њујорка Ерика Адамса подигнута је оптужница у оквиру федералне истраге о корупцији, пише  "Њујорк тајмс".

Амерички окружни суд за јужни округ Њујорка објавио је федералну оптужницу против Ерика Адамса.

Адамс је оптужен за онлајн превару и мито.

У оптужници од 57 страница, тужиоци су навели да је Адамс "тражио је и прихватао незаконите прилоге за кампању" као и да су прави донатори преносили свој новац преко "номиналних" донатора, који су лажно тврдили да доприносе сопственим новцем.

Овим "кријумчарењем", Адамсови инострани донатори су прекршили савезне законе који служе за спречавање страног утицаја на америчке изборе, наводе тужиоци.

Ово је први пут да је против неког градоначелника Њујорка подигнута оптужница док је још на функцији.

Из тужилаштва су навели да је Адамсово недолично понашање "тешко нарушавање поверења јавности" и најавили даљу истрагу како би "више људи позвали на одговорност".

Адамсово прикупљање илегалних прилога за кампању почело је 2018. након што је почео да прикупља средства за своју кампању за градоначелника 2021. године. Тада је узео новац више турских бизнисмена.

Када је постао градоначелник, 2023. поново је покренуо ове корумпиране односе, тражећи још илегалних прилога за кампању од истих страних извора како би подржао своју кампању за реизбор, навели су из тужилаштва.

Адамс је синоћ поручио да није учинио ништа лоше, додајући да ће се, уколико оптужница против њега буде подигнута, борити "свом снагом и духом".

"Увек сам знао да ћу, ако се будем заузео за Њујорчане, постати мета, и тако је и било", рекао је Адамс.

"Њујорк тајмс" наводи да су против појединих Адамсових сарадника биле вођене одвојене истраге, које су укључивале претресе и заплене унутар њујоршке градске већнице.

У претходних неколико недеља повећан је број позива да Адамс поднесе оставку, а демократска сенаторка за Њујорк Александрија Окасио-Кортез рекла је да "не види како Адамс може да настави да обавља свој посао".

Њујоршки лист наводи да ће оптужница, кад буде подигнута, представљати велики преокрет за Адамса, бившег државног сенатора и председника општине Бруклин који је ступио на дужност у време након пандемије и у јеку проблема са појачаним приливом миграната у Њујорк.

Адамс је дугогодишњи заговорник криптовалута и биткоина и обећао је да ће Њујорк учинити "центром индустрије криптовалута" када је изабран за градоначелника 2021. године.

Оптужбе су уследиле после истраге ФБИ-а 2023. у којој су агенти извршили рацију у дому Адамове главне донаторке Брајен Сагс и претражили Адамове електронске уређаје због сумње на незаконите донације турске владе 2021.

Истрага је обухватила и наводни утицај који је Адамс имао на ватрогасне службе Њујорка да потпишу градњу једне од зграда турског конзулата, иако је пројекат имао безбедносне проблеме.