Трамп критиковао Зеленског због одбијања да склопи договор о окончању сукоба: Украјина је готова

Није постојао договор који је могао да се склопи, а који не би био бољи од ситуације коју имате сада, имате земљу која је уништена, рекао је Трамп на предизборном скупу у Шарлоту

Бивши амерички председник и кандидат републиканаца за предстојеће председничке изборе у САД Доналд Трамп критиковао је Владимира Зеленског да одбија да склопи споразум о окончању сукоба са Русијом, али и да износи клевете на његов рачун, пише "Фајненшел тајмс".

Говорећи на предизборном скупу у Шарлоту, Северна Каролина, у среду, Трамп је покренуо један од својих најоштријих напада на Зеленског који ће се данас састати са америчким председником Џозефом Бајденом и потпредседницом Камалом Харис, Трамповим демократским ривалом за место првог човека у Белој кући.

"Настављамо да дајемо милијарде долара човеку који одбија да склопи договор: Зеленском. Није постојао договор који је могао да склопи, а који не би био бољи од ситуације коју имате сада. Имате земљу која је уништена", рекао је Трамп присутнима. 

Он је последњих месеци више пута понављао да ће, ако буде изабран за други мандат, одмах тражити нагодбу између Москве и Кијева, али је ту поруку појачао у кампањи последњих дана.

"Заглављени смо у том рату, осим ако ја не постанем председник. Ја ћу радити на томе, преговараћу, изаћи ћемо из тога. Морамо да изађемо", истакао је Трамп. 

Осврнуо се и на коментар Зеленског на почетку његове посете САД у којој је довео у питање способност бившег председника САД да брзо постигне споразум.

"Председник Украјине је у нашој земљи и мало гадно вређа вашег омиљеног председника", навео је Трамп.

Осим Трампових критика Зеленском због одбијања да склопи мировни споразум са руским лидером Владимиром Путином, републиканце је узнемирила његова посета фабрици муниције у Пенсилванији почетком ове недеље.

Председник Представничког дома из редова републиканаца Мајк Џонсон позвао је на опозив украјинске амбасадорке у Америци Оксане Маркарове.

"Посета је очигледно била страначка кампања осмишљена да помогне демократама и очигледно је мешање у изборе. Овај кратковиди и намерно политички потез довео је до тога да републиканци изгубе поверење у способност амбасадорке Маркарове да поштено и ефикасно служи као дипломата у овој земљи", написао је Џонсон у писму Зеленском.

Зеленски је у посету фабрици оружја у Скрантону, родном граду Џозефа Бајдена, дошао са гувернером Пенсилваније Џошом Шапиром, који је водио кампању за демократског председничког кандидата и потпредседницу Камалу Харис и још двоје демократа, подсећа руска "Газета".

Џонсон је навео у својој објави да се ради о политички неопредељеној држави (свинг стејт), као и да ниједан републиканац био позван због чега то сматра очигледном страначком кампањом. Будући да је за организацију посете Зеленског САД била одговорна украјинска амбасадорка он је затражио њену смену.  

Џонсон не намерава да се састане са Зеленским током његове посете САД, као ни Трамп, а у писму је навео да је "наш однос непотребно тестиран и беспотребно окаљан".

Надзорни одбор Представничког дома под вођством републиканаца већ је најавио да ће истражити да ли је путовање Зеленског било покушај да се искористи страни лидер у корист Харисове кампање, пише руска "Газета".

Украјинска амбасада није одмах одговорила на захтев ФТ-а за коментар о посети.

Бајден је у среду изјавио да ће САД најавити кораке за убрзавање војне помоћи Украјини, али није навео више детаља. У плану Зеленског, с друге стране, позива се Вашингтон да пружи обавезујуће безбедносне гаранције сличне чланству у НАТО-у, дозволи Кијеву да удари дубоко унутар територије Русије и пружи већу и бржу војну помоћ.

Дипломате упознате са планом кажу да је то оно што Кијев мисли да би му било потребно да би могао да прогласи победу у својој борби против Русије и створи услове за будуће преговоре са Москвом, пише "Фајненшел тајмс".

Али упркос интензивном лобирању Велике Британије и многих западних савезника Украјине, САД су наставиле да се опиру молбама Кијева да му дозволе да користи западно оружје за ударе дубље у Русију.

Током кампање, Харис је напала Трампа због његове спремности да напусти Украјину у корист Путина, како је навела.

Трамп је у среду критиковао Бајдена и Харис што су оставили САД "заглављене" у сукобу кроз одлуке администрације.

"Украјина је готова. То више није Украјина. Никада не можете заменити те градове и места, и никада не можете заменити мртве људе, толико мртвих. Сваки договор, чак и најгори, био би бољи од онога што имамо тренутно", навео је Трамп.