Свет

Сијарто: Европска унија би требало да се угледа на БРИКС (ВИДЕО)

Оно што је забрињавајуће јесте то што ако ЕУ настави да буде затворена и тако одбојна према другим земљама, ризикује да изгуби тежину у међународној политици, оценио је шеф мађарске дипломатије

БРИКС постаје све привлачнија опција земљама широм света, док Европска унија наставља да буде затворена, што је чини све одбојнијом, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто за "РИА Новости".

"БРИКС је атрактивна и отворена асоцијација, а Европска унија би треба да учи од ње. Многе земље широм света желе да се придруже тој организацији, управо зато што је пријемчива и жели да прима нове чланове. Зашто ЕУ није таква?", казао је Сијарто.

Како је додао, "оно што је забрињавајуће јесте то што ако ЕУ настави да буде затворена, и ако настави да буде тако одбојна према другим земљама, ризикује да изгуби тежину у међународној политици, као и у поређењу са руском економијом".

Шеф мађарске дипломатије је нагласио да Будимпешта жели да блиско сарађује са свим земљама БРИКС-а.

"Ми смо држава чланица НАТО-а и ЕУ, тако да чланство у БРИКС-у дефинитивно није на дневном реду, али заиста желимо да блиско сарађујемо са свим земљама БРИКС-а", указао је министар на маргинама Генералне скупштине УН у Њујорку.

image