Свет

Иран: Нећемо остати равнодушни у случају рата у Либану

Ирански министар спољних послова је рекао да је Израел прешао "све црвене линије" и да Савет безбедности УН мора да интервенише како би обновио мир и стабилност
Иран: Нећемо остати равнодушни у случају рата у Либану© Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Ирански министар спољних послова Абас Аракчи изјавио је да је регион на ивици катастрофе великих размера због ескалације тензија између Израела и Хамаса и упозорио да Техеран неће остати равнодушан у случају рата у Либану.

Обраћајући се новинарима на маргинама Генералне скупштине УН, Аракчи је рекао да је Израел прешао "све црвене линије" и да Савет безбедности УН мора да интервенише како би обновио мир и стабилност, пренео је Ројтерс.

Ирански министар спољних послова казао је да Иран подржава Хезболах у њиховом праведном циљу да одбране Либан од израелских недела и окупације.

САД, ЕУ, Француска, Немачка, са још неколико савезника и три арапске земље позвале су владе Израела и Либана на хитан прекид ватре преко израелско-либанске границе у трајању од 21 дана, истовремено изражавајући подршку прекиду ватре у Појасу Газе, наводи се у заједничком саопштењу тих земаља које је објавила Бела кућа.

У саопштењу које је објављено касно у среду указује се да је ситуација између Либана и Израела постала неподношљива од 8. октобра прошле године, односно након почетка сукоба у Појасу Газе, као и да представља неприхватљив ризик за ширу ескалацију сукоба у региону.

"Стога позивамо на хитан прекид ватре на либанско-израелској граници од 21 дана како би се обезбедио простор за дипломатију за закључење дипломатског споразума", истиче се у саопштењу.

Саопштење су, како преноси "Гардијан", потписале САД, Француска, ЕУ, Немачка, Италија, Аустралија, Јапан, Канада, као и Саудијска Арабија, Катар и Уједињени Арапски Емирати.

"Ми смо имали те разговоре већ дуже време", рекао је неименовани високи амерички званичник.

Званичник је навео да се очекује да ће отварање дипломатског простора у Либану током периода од 21 дан такође отворити простор за потенцијални прекид ватре у Појасу Газе, пренео је Ројтерс.

Либанско министарство здравља саопштило је да су у ваздушним нападима израелске војске широм Либана у среду погинуле 72, а рањене 392 особе.

image