Дуров открио податке о годишњој заради: Колико зарађује оснивач Телеграма?

Док овај предузетник очигледно не плаћа себи готово ништа, Форбс процењује његово богатство на 15,5 милијарди долара, што га чини 122. најбогатијом особом на свету

Оснивач и извршни директор Телеграма Павел Дуров рекао је француским истражитељима да зарађује само један емиратски дирхам, или 0,27 долара, годишње, пренео је "Монд", додајући да је та информација збунила оне који су га испитивали.

Док технолошки предузетник очигледно не плаћа себи готово ништа, "Форбс" процењује његово богатство на 15,5 милијарди долара, што га чини 122. најбогатијом особом на свету.

Према "Блумберговој" листи милијардера, која Дурова ставља на 306. место, његов лични капитал износи 9,07 милијарди долара.

Иако је милијардер, Дуров има прилично аскетске навике, пренео је "Монд", напомињући да он објавама на друштвеним мрежама промовише живот без кафе, алкохола, меса, млечних производа, као и коришћење ледених купки и медитирања.

Податак о његовој годишњој заради је наводно дат као одговор на питање о његовим приходима док је био у полицијском притвору у Паризу крајем прошлог месеца.

Дуров је 2017. преселио седиште Телеграма у Дубаи. У интервјуу за "Блумберг" у то време, руски предузетник, који је касније постао држављанин УАЕ, Француске и Сент Китса и Невиса, рекао је да иза његове одлуке да се пресели на Блиски исток стоји ослобађање од пореза.

У ретком интервјуу за "Фајненшел тајмс" прошлог марта, Дуров, који је једини власник популарног сервиса за размену порука и друштвених медија Телеграм, рекао је да су потенцијални инвеститори компанију са седиштем у Дубаију проценили на више од 30 милијарди долара. Он је одбио продају платформе, али је сугерисао да истражује могућност будуће иницијалне јавне понуде.

Подсетимо, Дуров је у августу приведен у Француској и оптужен за више кривичних дела, од одбијања сарадње са властима, до управљања интернет платформом коју наводно користе криминалци. Милијардер је касније пуштен уз кауцију од 5 милиона евра (5,55 милиона долара). Он је стављен под судски надзор и забрањено му је да напушта Француску.