Свет

Бајден најавио војну помоћ Украјини од осам милијарди долара

Подршка Украјини је главни приоритет САД, поручио је Бајден
Бајден најавио војну помоћ Украјини од осам милијарди долараGetty © picture alliance / Contributor

Амерички председник Џозеф Бајден најавио је више од осам милијарди долара војне помоћи Украјини како би помогао Кијеву да "победи у овом рату".

Како преноси Ројтерс, помоћ укључује прву пошиљку прецизно вођене "једреће" бомбе под називом ЈСВ (Joint Standoff Weapon), са дометом до 130 километара која ће омогућити Украјинцима да са "безбедније удаљености" гађају руске снаге.

Бомба, која може да погоди мете са великом прецизношћу, испушта се из борбених авиона. Ројтерс наводи, позивајући се на неименованог америчког званичника, да Бајден неће објавити да ће Вашингтон дозволити Украјини да користи америчке ракете за гађање циљева дубље у Русији.

Подршка Украјини је главни приоритет САД, поручио је Бајден. "Зато данас најављујем још безбедносне помоћи Украјини и низ додатних акција да помогнем Украјини да победи у овом рату", додао је Бајден, који напушта функцију у јануару.

Највећи део нове помоћи, 5,5 милијарди долара, биће додељен пре понедељка, када је крај америчке фискалне године.

Још 2,4 милијарде долара је у оквиру Иницијативе за помоћ у безбедности Украјине, која дозвољава администрацији да купује оружје за Украјину од компанија, уместо да га извлачи из америчких залиха.

То ће Украјини обезбедити додатну противваздушну одбрану, беспилотне ваздушне системе и муницију ваздух-земља, као и ојачати украјинску одбрамбену индустријску базу и подржати њене потребе за одржавањем и одржавањем, рекао је Бајден.

Према његовом плану, Министарство одбране ће обновити и обезбедити Украјини додатну батерију противваздушне одбране "патриот" и више ракета "патриот".

Бајден је наредио Пентагону да прошири обуку за украјинске пилоте Ф-16, укључујући подршку за обуку додатних 18 пилота следеће године.

image