Свет

Атина планира да гради ограду због илегалних миграција, ЕУ против њеног финансирања

Атина је, имајући у виду нове развоје догађаја, поново ставила на сто свој захтев да проширење ограде финансира ЕУ
Атина планира да гради ограду због илегалних миграција, ЕУ против њеног финансирања© Tanjug/AP/Eric Gay

Грчка влада планира да, са или без средстава ЕУ, настави са својим планом да изгради нову ограду на граници с Турском како би спречила илегалне миграције, али Европска комисија инсистира да би требало применити паметнија решења, преноси данас "Еуроактив".

"Нова ограда ће бити изграђена са или без Европе", рекао је недавно грчки премијер Киријакос Мицотакис.

Европска комисија, међутим, инсистира на томе да се противи финансирању изградње ограда, али признаје да националне владе најбоље знају како да заштите своје границе.

"Државе чланице морају да заштите спољне границе ЕУ. Оне су најбоље позициониране да дефинишу како то да се уради у пракси на начин који је у потпуности у складу са правним тековинама ЕУ, укључујући поштовање основних права", рекао је неименовани портпарол Европске комисије за "Еурактив".

Он је додао да Комисија остаје при ставу да је ефикасно управљање спољним границама приоритет за Унију и да се мора предузети интегрисани приступ.

"Фокус треба да буде на паметним решењима која подржавају примену европског интегрисаног управљања границама, као што су интегрисани, интероперабилни и прилагодљиви системи надзора", нагласио је портпарол ЕУ.

Атина, додаје "Еурактив", страхује да би ескалација сукоба на Блиском истоку могла да изазове нове таласе миграција и због тога је покренула дипломатске иницијативе са Либаном и палестинском управом.

Изградња ограде на североисточној копненој граници са Турском започета је 2012. године и од тада је, коришћењем националних финансијских ресурса, ограда продужавана.

Ово питање поново је актуелизовано након што је Немачка одлучила да заузме оштрији став према миграцији, а политичари у Берлину позвали су земље попут Грчке да појачају заштиту спољних граница Европе.

Атина је, имајући у виду нове развоје догађаја, поново ставила на сто свој захтев да проширење ограде финансира ЕУ.

Грчке власти пријавиле су да је дошло до пораста таласа миграција из Турске у 2024. години, у поређењу са 2023. годином, али су приметиле да мигранти углавном долазе морским путем, а не преко копнене границе са Турском.

"Еуроактив" напомиње да многи сматрају да ће политичка стабилност између Турске и Грчке бити кључна за контролу миграционих таласа, као и да Атина ради на постизању тог циља.

Раније ове недеље Мицотакис и турски председник Реџеп Тајип Ердоган разговарали су на маргинама Генералне скупштине УН и сагласили се да наставе да раде на разбијању мрежа кријумчара.

image