Свет

Да ли ће Мишел Барније трајати дуже од Лиз Трас и зелене салате?

Француска има нову владу, али она можда неће дуго трајати
Да ли ће Мишел Барније трајати дуже од Лиз Трас и зелене салате?Getty © Anna Mardo

Нови француски премијер Мишел Барније можда неће "надживети" Лиз Трас, шампионку брегзита и бившу британску премијерку чији је 49-дневни мандат био толико кратак да га је надживела главица салате.

Барнијеова нова влада, представљена протеклог викенда, почела је да ради ове недеље без гаранција колико ће дуго опстати с обзиром на тешку ситуацију у расцепаном законодавном телу Француске.

Француски председник Емануел Макрон одржао је почетком седмице први састанак кабинета и новоименованим министрима обећао да ће им "помоћи да успеју".

Свега неколико сати касније, председник се, наводно, пожалио блиским сарадницима да кабинет - мешавина центриста, фигура десног центра и упорних конзервативаца - "није (његова) влада" и да "није стигао чак ни да именује министре из свог табора".

Макрон је дао Барнијеу немогућ задатак да створи владу "националног јединства" која би одражавала расцепкану француску политику и очувала председникова достигнућа у области бизниса, нарочито она непопуларна као што је подизање старосне границе за одлазак у пензију, пише "Политико".

Барније сада то мора да уради без деснице – чије би присуство у влади наишло на гнев многих посланика – и левице, која се осећа изданим због Макронове одлуке да конзервативног Барнијеа именује за премијера.

"Мораћемо да правимо компромисе", рекао је Барније ове недеље у интервјуу за "Франс 2". "Са културом компромиса успео сам да преговарам о јединству земаља чланица током преговора о брегзиту. Морамо да научимо ову културу компромиса... да служимо људима", рекао је он.

Премијерова маргина за грешку је опасно уска. Влада мора у року од неколико дана да усвоји смањени буџет за 2025. годину, који ће донекле помоћи у решавању растућих фискалних проблема Француске.

А ту је и "слон у просторији" у виду крајње деснице. Пошто нема већину у парламенту, влада зависи од прећутног одобрења група које припадају Макроновој највећој ривалки Марин ле Пен да остане у животу.

Први изазов са којим се Барније суочава јесте преживљавање изгласавања неповерења у парламенту. Левичарска коалиција Нови народни фронт, која је освојила највише посланичких места на превременим изборима овог лета, већ је упозорила да ће тражити гласање о поверењу након Барнијеовог говора о одређивању политике који се очекује следеће недеље. За усвајање ове мере потребно је 289 гласова.

Барнијеова влада теоретски има користи од подршке преко 200 посланика из центристичког и конзервативног блока - иронично, једине две велике снаге у парламенту које су изгубиле места на изборима. То их је довело у непријатну позицију да морају да се надају да се десничарско Национално окупљање са 126 посланика неће придружити левици у рушењу владе.

Ле Пен, вођа Националног окупљања, упозорила је у недељу да је нова влада само "прелазна" и да је "последица блата створеног неприродним савезима током парламентарних избора".

Посланици крајње деснице упозорили су да ће пажљиво проучити владин буџет и срушити владу ако покуша да уведе било каква нова повећања пореза, за шта је Барније наводно рекао да је отворен.

Чак и Барније, за чији начин размишљања се каже да је "смирен, одлучан, борбен", према речима помоћника, зна да су му дани одбројани.

"Мој мандат је слаб, али даћемо све од себе", рекао је Барније након што је представљена његова нова влада.

image