Свет

САД условљавају ЕУ да продужи период за обнављање антирсуких санкција са шест на 36 месеци

Вашингтон ће учествовати у зајму за Кијев, који ће се финансирати из замрзнуте руске имовине, са првобитно договореном сумом под условом да Европска унија измени законе о поновном усвајању антируских санкција
САД условљавају ЕУ да продужи период за обнављање антирсуких санкција са шест на 36 месециGetty © Dmytro Varavin

САД су поручиле Европској унији да ће додати 20 милијарди долара зајму који Група седам (Г7) планира да додели Украјини, а који ће се финансирати замрзнутом руском имовином, уколико ЕУ промени промени своја правила о продуживању антируских санкција, јавља "Блумберг".

Промене које Вашингтон захтева подразумевају продужавање периода након којег чланице ЕУ поново морају да гласају о усвајању санкција. Тај период тренутно износи шест месеци, а продужетак захтева једногласни пристанак свих чланица. 

САД ће и даље учествовати у зајму за Кијев уколико ЕУ не измени важећа правила, али ће приложити мању суму новца, кажу извори за "Блумберг".

Првобитни план је био да и САД и ЕУ учествују са по 20 милијарди евра, додаје америчка агенција.

"Еурактив" је претходно изјавио да се с финализацијом плана о зајму за Кијев одуговлачило зато што је Вашингтон тражио дуготрајније гаранције да ће антируске санкције остати на снази, будући да ће се кредит исплаћивати од профита који је остварен инвестирањем замрзнуте руске имовине. 

Дипломатски извори које су том приликом цитирали медији тврдили су да би Мађарска, која тренутно председава ЕУ, могла у неком тренутку да стави вето на продужење санкција и тиме компромитује отплаћивање дуга. 

ЕУ је тренутно у процесу измене правила о санкцијама, са циљем да се оне обнављају тек на сваких 36 месеци, према захтеву САД, пише "Блумберг".

Америчка агенција напомиње да је Мађарска предложила да се са изменама правила сачека до америчких избора 5. новембра.

У случају да се САД не придруже иницијативи, ЕУ предлаже да се удео блока у кредиту за Кијев повећа на 35 милијарди евра, односно 39 милијарди долара. Том предлогу су се успротивили Немачка, Француска и Италија, наводе извори за "Блумберг". 

Извори додају да је Европска комисија државама чланицама поручила да би САД могле да се придруже иницијативи и након избора, али је додала да би блок до краја октобра требало да заврши с изменама закона, за које је такође потребно одобрење Европског парламента.

Када нови механизам буде успостављен, ЕУ ће прекинути свој садашњи процес коришћења средстава од замрзнуте руске имовине за финансирање војне помоћи Украјини.

Нови зајам ће бити исплаћен Кијеву у више транши од почетка наредне године. Поред тих исплата, ЕУ намерава да настави са другим пакетима помоћи Кијеву, укључујући и пакет грантова и зајмова укупне вредности од 50 милијарди евра, а који је предвиђен за период између 2024. и 2027. године.

Москва је осудила замрзавање имовине као "крађу" и више пута упозоравала да би коришћење руских средстава било незаконито, да би могло да створи опасан преседан и тиме уништи кредибилитет западног финансијског система.

image