Словеначки премијер подржао европску комесарку: Има добру хемију са Фон дер Лајеновом

Роберт Голоб каже да је и захтев Урсуле фон дер Лајен за "родном равноправношћу" имао утицаја

Словеначки премијер Роберт Голоб рекао је да је то што је Марта Кос, кандидаткиња његове земље за европску комесарку, у стању да сарађује са Урсулом фон дер Лајен одиграла кључну улогу у њеној номинацији.

"Стварно верујем да ће се добро слагати са председницом Европске комисије, јер колико чујем имају неку хемију", рекао је Голоб за "Политико".

Најава нове Комисије Фон дер Лајенове била је кулминација вишемесечне јавне и приватне стратегије да се "остави траг" на Комисију у којој није остао нико ко се противио шефици током њеног првог мандата.

Након њеног поновног избора, Фон дер Лајен је такође рекла да жели "једнак удео" мушкараца и жена у свом тиму што је подстакло Словенију да предложи Марту Кос.

"Постојала је и родна равноправност - али више од тога, нова кандидаткиња се боље уклопила у профил особе за портфељ проширења", рекао је Голоб, мислећи на то да је Словенији додељен портфељ проширења, што укључује преговоре о чланству са Украјином и Молдавијом.

"Пошто је председница Комисије, из разних разлога, одлучила да већи портфељ повери Словенији, морали смо да тражимо прикладнијег кандидата за тај посао", додао је он.

Голоб је рекао да је Специјална војна операција у Украјини приморала ЕУ да потпуно промени начин на који размишља о проширењу, али је нагласио да је од виталног значаја да ЕУ примењује исте стандарде на Украјину као и на друге будуће чланице, упозоравајући да је Европа последњих година оставила свој југоисточни бок "рањивим" на руски утицај.

"Разумемо да реално гледано, пуноправно чланство (Украјине) у овој фази није реално, а ипак желимо да им дамо шансу да нам се приближе. То није решење од једног корака", рекао је.

Марта Кос је контроверзан избор за комесарку. Спекулације су кренуле када се првобитни кандидат за то место Томаж Весел повукао.

Премијер Словеније је тада рекао да је Кос, дипломата која је постала извршна директорка и чији је радни досије био под лупом, имала искуство неопходно за ту функцију.

Била је словеначки амбасадор у Немачкој и Швајцарској између 2013. и 2020. године и дала је оставку након притужби запослених у амбасади на неодговарајуће управљање.

"Верујем да је она права особа за тај посао због њеног великог искуства у дипломатском кору, што ће јој бити неопходно", рекао је Голоб. "Осим тога, радила је и за приватне компаније, привредну комору, тако да има широко искуство."