Свет

Вашингтон се одједном сетио "одговорности": САД реаговале на допуну руске нуклеарне доктрине

Ентони Блинкен је оценио да је ревидирање руске нуклеарне доктрине "неодговорно", након што су САД годинама ескалирале ситуацију у Украјини
Вашингтон се одједном сетио "одговорности": САД реаговале на допуну руске нуклеарне доктринеGetty © Michael M. Santiago

Упозорење председника Владимира Путина да ће Русија ажурирати своју нуклеарну доктрину је "неодговорно", сматра амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Путин је у среду наговестио да би се, према ревидираној верзији руске нуклеарне доктрине, свака агресија на земљу од стране ненуклеарне државе уз учешће или подршку нуклеарне државе могла сматрати "заједничким нападом" и да тиме прелази нуклеарни праг.

Предложена промена имплицира да би се нова правила могла применити уколико Украјина изведе удар дубоко по руској територији са напредним оружјем које потиче из САД, Британије или Француске.

"То је потпуно неодговорно", рекао је Блинкен у интервјуу за Ем-Ес-Ен-Би-Си у четвртак, оптужујући Путина да је "звецкао нуклеарном сабљом". Он је такође оценио да су коментари руског председника били лоше темпирани, пошто се светски лидери окупљају у Њујорку на Генералној скупштини УН ове недеље, и позвао међународну заједницу да разговара о "потреби за разоружањем, а не пролиферацијом".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је у међувремену објаснио да Путинов предлог да се ажурира нуклеарна доктрина има за циљ да послужи као упозорење западним државама шта би се могло догодити ако подрже украјински напад на Русију и Белорусију.

"Ово је сигнал који упозорава те народе на последице њиховог учешћа у нападу на нашу земљу разним средствима, укључујући и ненуклеарне", рекао је Песков и додао да је сигуран да су сви разумни лидери и аналитичари схватили тежину Путиновог саопштења.

Путин није прецизирао када ће промене руске нуклеарне доктрине ступити на снагу.

Претходно је руски лидер више пута изразио резервисан став по питању нуклеарног оружја, наводећи у јуну да се нада да се нуклеарна размена између Москве и Запада никада неће догодити.

image