Свет

Састанак у Белој кући: Зеленски разговарао са Бајденом и Харисовом

Неименовани амерички званичник рекао је агенцији Ројтерс да Бајден неће дати сагласност Вашингтона у вези са употребом америчких пројектила за напад на мете које се налазе дубље на руској територији
Састанак у Белој кући: Зеленски разговарао са Бајденом и Харисовом© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден састао се у Белој кући са Владимиром Зеленским, који се након тога сусрео и  са потпредседницом САД Камалом Харис. 

Бајден је рекао на састанку са Владимиром Зеленским у Белој кући да "Русија неће победити".

"Украјина ће победити и бићемо уз вас све време", рекао је Бајден у обраћању Зеленском, преноси Глас Америке.

Он је претходно најавио више од осам милијарди долара војне помоћи Украјини.

Помоћ обухвата прву испоруку прецизно навођених клизних бомби домета до 130 километара, ракетне системе "патриот", као и муницију ваздух-земља.

"Стављамо до знања да смо уз Украјину сада и у будућности", рекао је Бајден на састанку са Зеленским.

Додао је да ће САД наставити да помажу Украјини да ојача позицију на ратишту и да је наложио Пентагону да распореди сав преостали новац за војну помоћ до краја његовог мандата у јануару.

"Сједињене Државе су окупљале свет да подржи украјински народ у одбрани слободе од руске агресије, а главни приоритет моје администрације је био да пружим Украјини подршку која јој је потребна да победи", навео је Бајден у саопштењу.

Неименовани амерички званичник рекао је агенцији Ројтерс да Бајден неће дати сагласност Вашингтона у вези са употребом америчких пројектила за напад на мете које се налазе дубље на руској територији.

Зеленски је захвалио на помоћи америчкој администрацији, рекавши да обухвата важне одбрамбене ресурсе.

"Искористићемо помоћ да постигнемо заједнички циљ: победу Украјине, праведан и трајни мир и трансатлантску безбедност", навео је Зеленски на друштвеној мрежи Икс.

На састанку с Бајденом, како су медији раније пренели, Зеленски је требало да представи свој план победе.

После разговора с Бајденом, Зеленски се састао и са потпредседницом САД и демократским председничким кандидатом Камалом Харис, која је током сусрета изјавила да су позиви да Украјина уступи део територије Русији "опасни и неприхватљиви".

Како преноси агенција АП, њен коментар представља критику сугестија републиканског председничког кандидата Доналда Трампа и његовог кандидата за потпредседника, сенатора Џеј Ди Венса, да би Украјина требало брзо да склопи споразум о окончању рата.

"То нису предлози за мир, већ предлози за предају", казала је Харисова.

Однос Зеленског и Трампа додатно је погоршан ове недеље, након што је републикански председнички кандидат, уместо да се састане са украјинским председником, упутио критике на његов рачун, наводи АП.

Трамп се пожалио да САД настављају да дају милијарде долара човеку који одбија да склопи споразум о крају рата.

Пре разговора са америчким председником, украјински државник се јуче састао са члановима Конгреса.

Провео је више од сат времена са двадесетак конгресмена из редова републиканаца и демократа, а имао је састанак у Представничком дому.

image