Неприхватљив за животиње, не и за људе: Осуђеник на смрт у Алабами погубљен азотним гасом

Алан Јуџин Милер (59) проглашен је мртвим у 18.38 по локалном времену у затвору у јужној Алабами, а погубљење је извршено експерименталном методом која се у САД и Европи сматра неприхватљивом за еутаназију животиња

Америчка савезна држава Алабама извршила је другу егзекуцију у САД користећи контроверзну методу са гасом азота, експерименталну за људе, а коју су ветеринари сматрали неприхватљивом у САД и Европи за еутаназију већине животиња.

Алан Јуџин Милер (59), над којим је извршена смртна казна на овај начин, проглашен је мртвим у 18.38 по локалном времену у затвору у јужној Алабами.

Милер се тресао и дрхтао око два минута на лежају на којем је био положен, док се његово тело повремено трзало да се ослободи каишева, након чега је уследило око шест минута тешког дисања, преноси "Гардијан" извештај агенције Асошиејтед прес.

Смртоносна метода подразумева везивање са маском за дисање која се ставља на лице и пуштање чистог азота преко ње. Резултирајући недостатак кисеоника узрокује смрт од гушења.

Милерове последње речи биле су: "Нисам ништа урадио да бих био овде. Нисам учинио ништа да бих био осуђен на смрт", наводе новинари који су били сведоци његове смрти. Глас му је повремено био пригушен маском која му је прекривала лице од чела до браде.

Милерова смрт последња је у несвакидашњој седмици у САД у којој су петорица осуђених мушкараца у пет држава погубљена током шест дана.

Јужна Каролина је у петак извршила смртну казну над Халилом Дивајн Блек Сан Алахом, што је било прво погубљење после 13 година. Смртна казна је извршена и у Тексасу, Мисурију и Оклахоми.

Погубљење Марселуса Вилијамса у Мисурију изазвало је велики гнев широм САД и шире након што су локални тужиоци, породица жртве и неколико поротника безуспешно покушали да то спрече.

Није било форензичких доказа који би Вилијамса повезали са злочином, а садашњи тужилац округа Сент Луис је закључио да је затвореник заправо невин.

Милер који је погубљен у Алабами, осуђен је на смртну казну због пуцњаве 1999. у којој је убио тројицу својих колега: Лија Холдбрука, Кристофера Скота Јансија и Терија Џарвиса. Казна је извршена упркос великим сумњама у вези са новом методом коришћења азота.

"Вечерас је коначно задовољена правда за ове три жртве. Његова дела нису била чин лудила, већ чисто зло. Три породице су заувек промењене његовим гнусним злочинима, и молим се да могу да нађу утеху након свих ових година", рекла је гувернерка Алабаме Кеј Ајви у саопштењу. 

Прва егзекуција азотом изведена је такође у Алабами у јануару.

Очевидац је за АП описао тада смрт Кенета Смита (58).

"Смит је почео да се тресе и грчи силовито, у грчевима и покретима сличним нападима... Снага његових покрета изазвала је видљиво померање лежаја бар једном. Подигао је главу, а затим је пао уназад".

Алабама је описала Смитову смрт као "уџбенички пример" погубљења.

Смит и Милер деле још једну особеност, осим што су над обојицом извршене смртне казне методом која се сматра експерименталном. Обојица су имала изузетно ретко преживљавање покушаја погубљења смртоносном инјекцијом.

У Смитовом случају, у новембру 2022, он је био везан за лежај четири сата, део тог времена везан наглавачке, а његово тело изрешетано је рупама од игала у узалудном покушају да му се убризга смртоносна доза.

Милер је прошао кроз слично трауматично неуспело погубљење два месеца пре Смита. Попут Смита, био је привезан за лежај у Алабаминој комори смрти у затвору Холман и прошао кроз процес за који су његови адвокати тврдили да је физичко и психичко мучење.

Више пута је убадан иглом и остављен да виси усправно на лежају у тешким боловима пре него што је погубљење прекинуто. Адвокати су тврдили да је то што је прошао кроз тако окрутну и неуобичајену казну требало да дисквалификује Алабаму из даљих напора да погуби Милера, али државни органи се нису сложили – одмах су покренули поступак за извршење смртне казне коришћењем азота.