Свет

Платформа Кине, Бразила и земаља Глобалног југа: "Пријатељи мира" за решавање украјинске кризе

Платформа ће бити формирана, јер за њом постоји потреба у свету, а међународна заједница треба да је поздрави, казао је министар спољних послова Кине Ванг Ји
Платформа Кине, Бразила и земаља Глобалног југа: "Пријатељи мира" за решавање украјинске кризе© TANJUG/ TANJUG VIDEO

Са циљем да се реши украјинска криза, Кина, Бразил и друге земље Глобалног југа имају у плану формирање отворене платформе "Пријатељи мира".

"Кина, Бразил и друге државе истомишљенице Глобалног југа намеравају да у најскорије време формирају (платформу) 'Пријатељи мира' поводом украјинске кризе. Ово је покушај Кине, Бразила и земаља Глобалног југа да постигну мир", навео је министар спољних послова Кине Ванг Ји на састанку са саветником бразилског председника Селсу Аморимом на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација.

Како је Ји додао, "Пријатељи мира" нису затворена група, већ отворена платформа.

"Она не тежи конфронтацији и конкуренцији, већ развоју инклузивног дијалога", објаснио је кинески дипломата.

Платформа ће, према његовим речима, бити формирана, јер за њом постоји потреба у свету, а међународна заједница треба да је поздрави.

Кинески аналитичари кажу да позитиван одговор и уважавање две сукобљене стране доприносу Кине само доказују да су "оптужбе неколико земаља о ставу Кине о кризи бесмислице и смешне".

"Глобал тајмс" пише да су разговори и сарадња Кине са Русијом и Украјином у УН  открили да се неке западне земље, посебно САД, не залажу за мир и да им није стало до украјинског и руског народа који пате од рата, већ да имају имају себични хегемонистички интерес по овом питању.

Кинеско министарство спољних послова је објавило да се Ванг Ји, који је члан Политичког бироа Централног комитета Комунистичке партије Кине, састао одвојено са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим и украјинским министром иностраних послова Андријем Сибихом на маргинама 79. заседања Генералне скупштине УН.

Током састанка са Лавровим, Ванг је рекао да ће Кина увек остати верна првобитној тежњи успостављања дипломатских односа са Русијом и да ће континуирано обогаћивати своје свеобухватно стратешко партнерство сарадње за нову еру и благостање народа обе земље.

"Лавров је на састанку са Вангом рекао да је Русија вољна да сарађује са Кином на залагању за јачање билатералних односа. Две стране су такође размениле мишљења о украјинској кризи", саопштило је Министарство спољних послова Кине.

Кинески аналитичари кажу да је Кина увек одржавала блиску комуникацију са обе стране од избијања руско-украјинског сукоба 2022. године и да и даље улаже велике напоре у посредовању како би покушала да заустави сукоб и обнови мир. Ово је већ показало да је став Кине за мир несумњив, али неколико земаља, посебно САД, настављају да окривљују, оптужују и искривљују став Кине о украјинској кризи када покушавају да долију уље на ватру. Ових неколико земаља такође троше огромне количине новца својих пореских обвезника да продуже смртоносни рат.

Ванг је рекао у уторак у седишту УН, док је присуствовао састанку на високом нивоу Савета безбедности УН о ситуацији у Украјини да је "сваки покушај да се окриви, нападне или оцрни Кина по питању Украјине неодговоран и да неће успети".

Спречавајући завршетак рата, амерички војно-индустријски комплекс може да настави да зарађује новац од огромне војне помоћи. Вашингтон, такође, може да задржи свој утицај на ЕУ и да врши притисак на Русију и због тога кинески аналитичари сматрају да је смешно и бесмислено да САД оспоравају став Кине.

"Без обзира на то, САД нападају и блате став Кине како би посејали раздор између Кине и ЕУ око украјинске кризе. Овакав трик управо је разоткрио неспособност и себичност Вашингтона у решавању ове кризе. Протекле две године су показале да војна подршка Запада Украјини није успела да промовише мир, већ је продужавала и изнова ескалирала сукоб", рекао је Џанг Хонг, научни сарадник Института за руске, источноевропске и централноазијске студије Кинеске академије друштвених наука.

"Глобал тајмс" указује да "Украјина није у стању да сама доноси одлуке, јер су САД прави кључни играч иза овог рата и да, пре него што Вашингтон поверује да је време за разговор са Москвом да заустави овај рат у Украјини, можда нећемо моћи да видимо како Украјина доноси јасну одлуку и прихвати било какав мировни предлог.

"Међутим, Кина и Бразил, као и друге чланице које позивају на мир међу међународном заједницом, наставиће да раде на заустављању овог бескрајног рата", пише "Глобал тајмс". 

image