Свет

Медведчук: Забраном руског језика, Зеленски Украјинце претвара у робове и топовско месо

Градоначелник Ивано-Франковска је најавио да ће у том граду почети са радом "језичке патроле" због многобројних становника који користе руски језик
Медведчук: Забраном руског језика, Зеленски Украјинце претвара у робове и топовско месоGetty © Cristopher Rogel Blanquet

Колективни запад, подстичући забрану руског језика у Украјини, настоји да смањи интелектуални потенцијал Украјинаца и претвори их у робове, слуге и топовско месо, оценио је опозициони украјински политичар Виктор Медведчук, председник савета покрета "Друга Украјина".

Наиме, градоначелник Ивано-Франковска Руслан Марцинкив је најавио да ће у том граду почети са радом "језичке патроле" због многобројних становника који говоре на руском језику.

"Није Зеленски дошао на идеју да се народу стави 'језичка брњица'. Колективном западу су потребни робови, слуге, топовско месо. Зато и смањују интелектуални потенцијал становништва колоније", написао је Медведчук у колумни за сајт "Смотрим".

Упоредио је такве планове са Хитлеровим идејама да се словенском народу на територијама које су окупирали нацисти забрани учење писма и читања.

"Ограничења и потешкоће у говору моментално блокирају мисаоне процесе. Једно је када се човек нађе у другачијем језичком окружењу, па се његово мисаони ток природно мења. Али када из политичких разлога покушавају да промене језичку средину, онда се говор не развија природно, већ по наредби одозго и тада су мисаони процеси целог друштва блокирани. То данас видимо у Украјини", објаснио је Медведчук.

Према његовим речима, сврха политичких промена у језичком окружењу у Украјини је заваравање људи и жеља власти да их "натерају да верују у своју подређеност".

image