Свет

Лукашенко: Санкције Запада Белорусији су фашизам

Белорусија је извозно оријентисана земља са отвореном економијом, због чега западне земље предузимају сличне акције, рекао је белоруски председник
Лукашенко: Санкције Запада Белорусији су фашизамwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да су санкције Запада тој земљи једна од манифестација фашизма.

"Запад није увео санкције мени лично (како кажу, 'диктатору'), већ свим Белорусима, укључујући студенте, њихове родитеље и вољене. То је фашизам", рекао је Лукашенко на састанку са студентима инжењерских и техничких факултета, а пренела агенција Белта.

Он је истакао да је Белорусија "извозно оријентисана земља са отвореном економијом, због чега западне земље предузимају сличне акције".

Лукашенко је појаснио да је то учињено како би се приморале белоруске власти да траже нова тржишта продаје и испоруке компоненти, "чија производња још није савладана".

"Земља не треба да зависи од произвођача, чије су производи потребни старцима, деци, студентима. Па како можете да се спустите тако ниско да забраните увоз виталне опреме и лекова за болесне људе?", упитао је Лукашенко.

Европска унија је 29. јуна проширила низ санкција уведених Русији на Белорусију, те је тако забрањен увоз злата, дијаманата, угља, минералних производа, сирове нафте и хелијума из Белорусије у Унију, јавиле су "РИА Новости".  

Европска унија је, такође, забранила превоз терета возилима који су регистровани у Белорусији, укључујући и приколице и полуприколице. 

Унија забрањује европским компанијама и реекспорт робе у Белорусију, уколико се ради о роби која потпада под одређена ограничења ЕУ.

image