Нова провокација: Седиште НАТО-а у Финској налазиће се 140 километара од границе с Русијом

Министарство одбране Финске је предложило да се седиште Команде копнене компоненте НАТО-а лоцира у Микелију, где се већ налази штаб финских одбрамбених снага

Седиште копнених снага НАТО-а у Финској биће распоређен у граду Микелију, који се налази око 300 километара од Санкт Петербурга, саопштило је Министарство одбране те земље.

"Министарство одбране је предложило да се седиште Команде копнене компоненте НАТО-а лоцира у Микелију, где се већ налази штаб финских одбрамбених снага", наводи се у саопштењу.

Како јавља фински телевизијски канал МТВ, овај предлог је већ одобрен.

Саопштено је и да ће штаб бити подређен уједињеној команди Алијансе у Норфолку.

Финска је ушла у НАТО 4. априла 2023, заједно са Шведском.

Како је руски председник Владимир Путин рекао у интервјуу новинару Дмитрију Кисељеву, приступање тих земаља Алијанси био је бесмислен корак са становишта осигурања националних интереса, јер ће се на њиховим границама појавити руске трупе и системи наоружања.

Русија указује на незапамћену активност НАТО-а на њеним западним границама, док Алијанса проширује иницијативе и назива то "обуздавањем руске агресије".

Кремљ је раније напоменуо да Русија никоме не прети, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе.