Свет

Грузијски премијер: У току је до сада невиђено мешање спољних сила у изборни процес

Иракли Кобахидзе је истакао да, упркос притиску, нико не миже да обликује вољу грузијског народа по свом нахођењу
Грузијски премијер: У току је до сада невиђено мешање спољних сила у изборни процесGetty © Muhammed Selim Korkutata/Anadolu

Грузија трпи до сада невиђен интензитет спољног мешања у изборни процес предстојећих парламентарних избора, рекао је грузијски премијер Иракли Кобахидзе.

"Такве интервенције су се дешавале и раније, али је мешање споља у изборе сада нарочито интензивно. То је тужно, али ни тада ни сада нико не може да обликује вољу грузијског народа како жели. Дакле, ово мешање неће имати никаквог ефекта", рекао је Кобахидзе.

Претходно је председник грузијског парламента Шалва Папуашвили приметио да је само у протекле три недеље се у око 90 чланака, телевизијских програма и изјава пласирала критика владајуће партије "Грузијски сан" из страних земаља.

Грузија се у последње време суочава са притиском западних земаља које су упутиле отворене претње Тбилисију, најпре због закона о страним агентима, а касније и због закона о забрани ЛГБТ пропаганде.

Москва је упозорила да Запад покушава да спроведе нови "Мајдан" у Грузији до октобра, како би створио нови извор тензија на руској граници. Посреди је мешање у унутрашњу политику независне државе које указује на неоколонијалну праксу наметања своје воље земљама чији суверенитет покушавају да ограниче, поручили су из руског Министартсва спољних послова.

image