Свет

Сијарто за ТАСС: Упркос ЕУ санкцијама, Мађарска жели јаче економске везе с Москвом

Веома смо отворени да побољшамо економске односе између Русије и Мађарске у свим областима које нису захваћене санкцијама, рекао је министар спољних послова Мађарске
Сијарто за ТАСС: Упркос ЕУ санкцијама, Мађарска жели јаче економске везе с Москвом© Thierry Monasse/Getty Images

Мађарски шеф дипломатије Петер Сијарто изјавио је данас да Будимпешта жели да ојача економске везе са Москвом, упркос санкцијама које је Европска унија увела Русији, пише "Политико".

"Поред чињенице да нам се не свиђа режим санкција и постоје европска правила којих се морамо придржавати, веома смо отворени да побољшамо економске односе између Русије и Мађарске у свим областима које нису захваћене санкцијама", рекао је Сијарто руској државној новинској агенцији ТАСС на маргинама заседања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку.

Сијарто се потом осврнуо на састанак мађарско-руског комитета за економску сарадњу који је одржан прошле недеље у Будимпешти и коме је присуствовао руски министар здравља Михаил Мурашко.

"Одржали смо и пословни форум на коме су учествовала 173 предузетника са обе стране. За мене то показује да не постоји само политичка жеља за унапређењем економских односа, већ то жели и бизнис", рекао је он.

Гласно противљење Мађарске санкцијама ЕУ против Русије и њен интерес за јачање економских веза са Москвом изазвали су забринутост унутар блока и довели до тензија између Брисела и Будимпеште.

Министри спољних послова ЕУ и министри финансија недавно су бојкотовали састанке ЕУ одржане у Будимпешти у септембру, шаљући поруку растуће фрустрације због става Мађарске према Русији.

image