Свет

"Блумберг": Финансијски проблеми западних савезника прете да угрозе наоружавање Украјине

Новац који је до сада обећан неће бити довољан да покрије и војне трошкове и рупе у украјинском буџету, кажу извори
"Блумберг": Финансијски проблеми западних савезника прете да угрозе наоружавање УкрајинеGetty © Hannah Beier

Неки западни савезници Кијева имају потешкоћа да обезбеде финансије за наоружавање Украјине у наредној години, док се други противе растућим трошковима овакве политике, преноси "Блумберг" позивајући се на изворе.

Кијев се мучи да убеди спонзоре да испуне своја обећања, кажу извори, док "Блумберг" напомиње да Русија надмашује способност Украјине да набави потребну муницију, пројектиле и другу војну технику. 

Америчка агенција напомиње да наоружавање Украјине у наредној години у највећој мери зависи од зајма који припремају чланице Групе 7, а који ће бити финансиран из профита остварених од улагања замрзнуте руске имовине.

Међутим, 50 милијарди долара, колико је Г7 обећала Кијеву, није довољно да подмири украјинске потребе за још једну годину, те ће западни савезници морати да прибегну и другим методама финансирања, кажу извори. 

Украјински премијер Денис Шмигал је рекао прошлог месеца да украјинска влада предвиђа рупу у свом буџету од 19 одсто БДП-а земље, односно око 35 милијарди долара, у наредној години. 

Од тога ће више од половине покрити помоћ Међународног монетарног фонда и ЕУ, док ће преосталих око 15 милијарди долара највероватније морати да покрију зајмови чланица Г7, кажу извори. 

Наведени зајам од 50 милијарди долара се оквирно поклапа са количином новца које су савезници улили у наоружавање Кијева од јануара прошле до јуна ове године, наводи америчка агенција. 

"Блумберг" додаје да и поједини западни савезници имају сопствене потешкоће с финансијама. 

Владу немачког канцелара Олафа Шолца, која је у августу најавила да неће издавати нову помоћ Кијеву, при новом задуживању спутавају уставна ограничења, док је нова влада Француске под притиском ЕУ да смањи свој дефицит. У Италији, "нестабилну" коалицију под вођством премијерке Ђорђе Мелони могла би да ограниче претходна обећања о потрошњи.

Британија је увек предњачила у наоружавању Кијева, али у последње време заостаје, каже један извор за "Блумберг".

У међувремену, расправе унутар Европске уније око повећане војне потрошње ће највероватније морати да сачекају исход избора у Немачкој, кажу извори. 

Москва је у више наврата упозоравала да наоружавање Украјине неће довести до краја сукоба, већ ће га само продужили. Такође је оптужила западне државе да слањем оружја Кијеву постају страна у сукобу. 

image