Свет

Ништа од примирја: Израел поново напао Хезболах, мета Насрала? (ВИДЕО)

Иранска амбасада у Либану поручила је да је у питању опасна ескалација која мења правила игре
Ништа од примирја: Израел поново напао Хезболах, мета Насрала? (ВИДЕО)Getty © Anadolu / Contributor

Израелске одбрамбене снаге спровеле су масовни напад на јужну област Бејрута, коју контролише Хезболах, преноси Ројтерс позивајући се на либанске медије. 

Мета напада, како је потврђено, био је сам вођа Хезболаха, Хасан Насрала.

"Врло је тешко замислити да је преживео овај напад", рекао је анонимни израелски званичник за "Тајмс оф Израел".

Ипак, како преносе РИА Новости, иранска државна агенција Тасним је, позивајући се на изворе, пренела да ниједан од лидера Хезболаха није повређен у нападу.

Израел проверава да ли је лидер Хезболаха Хасан Насрала био у штабу тог покрета у Бејруту у тренутку малопређашњег удара израелске авијације, навели су извори за израелске медије.

Израелска војска (ИДФ) саопштила је да је погодила објекат централног штаба Хезболаха који је изграђен испод цивилних зграда у бејрутској четврти Дахијех, али није навела да ли је Насрала био мета напада, пренео је "Тајмс оф Израел".

Израелски министар спољних послова Израел Кац одбацио је у четвртак глобалне позиве на прекид ватре са групом Хезболах коју подржава Иран и наставио ваздушне нападе у којима је убијено стотине људи у Либану и појачао страх од регионалног рата.

Међутим, канцеларија премијера Израела Бенјамина Нетанјахуа је након тога саопштила ће наредних дана ипак размотрити предлог за тронедељно примирје са Хезболахом.

Како је раније објављено, САД, ЕУ, Француска, Немачка, са још неколико савезника и три арапске земље позвале су владе Израела и Либана на хитан прекид ватре преко израелско-либанске границе у трајању од 21 дана, истовремено изражавајући подршку прекиду ватре у Појасу Газе, наводи се у заједничком саопштењу тих земаља које је објавила Бела кућа.

Иранска амбасада: Опасна ескалација која мења правила игре

Иранска амбасада у Либану саопштила је данас на платформи Икс да данашњи израелски напад на јужна предграђа Бејрута представља опасну ескалацију која мења правила игре и која ће "донети починиоцу одговарајућу казну", јавља Ројтерс.

Либанско Министарство здравља саопштило је да су најмање две особе убијене, а 76 рањено у последњим израелским нападима на Хезболах у јужном предграђу Бејрута, описујући ово као прелиминарне податке, пренео је Тајмс оф Израел.

image