УЖИВО Наставља се размена ватре на Блиском истоку: Хасан Насрала повређен, али жив?

Израел је извео нови напад на јужна предграђа Либана

Израелска војска (ИДФ) извела је рано јутрос нови талас ваздушних удара на јужна предграђа Бејрута након синоћњег напада на командни центар покрета Хезболах чија мета је, по свему судећи, био његов лидер Хасан Насрала. На север Израела, Горњу Галилеју, данас је, међутим испаљено десет ракета, а израелски одбрамбени систем "Гвоздена купола" није пресрео све пројектиле, иако и даље нема извештаја о штети или повређенима.

Израелска новинска агенција Инет известила је експлозијама које су се чуле у Тел Авиву.

У међувремену, ракета испаљена из Либана ка централном Израелу пала је на отворено подручје, саопштила је израелска војска. Војска је додала да се нису активирале сирене и да је истрага о инциденту.

Најмање 720 људи, укључујући десетине жена и деце, убијено је у израелском ваздушном нападу на Либан који је трајао недељу дана, саопштило је министарство здравља те земље.

Израелска војска је гађала штаб Хезболаха у Бејруту у серији масивних експлозија и сравнила са земљом више високих стамбених зграда.

Чини се да ће највећи напад која је погодила либанску престоницу вероватно довести до приближавања ескалације сукоба пуном рату, оцењује британски "Индепендент".

Израелски медији иначе, процењују да је Насрала убијен у нападу на Хезболахово подземно седиште, док Тасним негира те наводе и јавља како су и Насрала и председник Извршног савета покрета, Хашем Сафиједин неповређени након напада.

Амбасада Ирана у Либану упозорила је да последњи напад на Бејрут "опасна ескалација која мења ствари".

Амерички министар одбране Лојд Остин поновио је позиве на 21-дневни прекид ватре у Либану предвиђен у америчко-француском предлогу истакавши да је ситуација "дубоко забрињавајућа".

Иран, који подржава Хезболах, оптужио је Израел да је користио америчке бомбе "разараче бункера" у јучерашњем нападу, док Остин тврди да САД нису биле раније обавештене о нападу на седиште Хезболаха, као и да је председник Џозеф Бајден обавештен о развоју догађаја.

Најновији напади уследили су неколико сати пошто је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху на Генералној скупштини УН изјавио да његова земља има право да настави војну кампању све док Хезболах наставља да бира пут рата.

Све о сукобу на Блиском истоку читајте из минута у минут на нашем блогу.

28. сеп 2024 • 13:00

Врховни лидер Ирана позвао све муслимане да подрже Хезболах

Све снаге отпора данас су на страни шиитског покрета Хезболах и подржавају га, рекао је врховни вођа Ирана Али Хамнеи поводом вести да је лидер Хезболаха наводно убијен у недавном израелском нападу. 

Хамнеи је истакао да ће судбину блискоисточног региона одредити баш тај "фронт отпора", односно, Хезболах, након чега је позвао све муслимане да подрже народ Либана и овај покрет и помогну да се пружи отпор Израелу. 

Борељ: Изгледа да нико не може да заустави Нетанјахуа

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ је у обраћању новинарима на Генералној скупштини УН, рекао је да је премијер Израела Бенјамин Нетанјаху јасно ставио до знања да Израел неће стати док Хезболах не буде уништен.

"Оно што радимо јесте да извршимо сав дипломатски притисак на прекид ватре, али изгледа да нико не може да заустави Нетнјахуа, ни у Гази ни на Западној обали", оценио је Борељ.

Он је истакао да подржава предлог о прекиду ватре који предводе САД и Француска о 21-дневном прекиду ватре у Либану, који је Израел до сада игнорисао док спроводи бомбардовања у којим је од почетка недеље погинуло више од 700 људи.

Врховни вођа Ирана Али Хамнеи склоњен на сигурну локацију

Врховни вођа Ирана Али Хамнеи склоњен је на сигурно локацију,  уз појачане безбедносне мере, након што је објављено да је лидер Хезболаха Хасан Насрала убијен у синоћњем ваздушном нападу у Бејруту, преноси Ројтерс.

Неименовани извори су агенцији рекли да је Иран у сталном контакту са либанским Хезболахом и другим регионалним организацијама које сарађују са Техераном, како би припремио наредни корак.

Хезболах: Насрала повређен али жив

Хасан Насрала је преживео масивни ракетни напад израелских ваздухопловних снага, саопштио је Хезболах, а преноси канал "Соловјов".

Насрала је, како се наводи, повређен, али су лекари успели да га спасу.

Хезболах је најавио и да ће ускоро објавити званичну изјаву о стању Хасана Насрале.

Израел: Убијен лидер Хезболаха Хасан Насрала

Израел тврди да је лидер Хезболаха Хасан Насрала убијен у синоћњем ваздушном нападу у Бејруту.

Израелска војска је саопштила да је поред Насрале у главном штабу Хезболаха убијен и командант такозваног Јужног фронта Али Караки, заједно са "другим командантима".

Детаљније прочитајте овде.

Израелски авиони бомбардовали јужни Либан

Израелска војска је саопштила да су борбени авиони погодили десетине циљева Хезболаха у долини Бека и у подручју јужног Либану, као и да ће се напади наставити.

Наводи се да су мета биле зграде у којима је складиштено оружје и ракетни бацачи усмерени на Израел.

Лавров: Блиски исток се налази на ивици великог рата

Блиски исток се поново налази на ивици великог рата који "неко веома, веома жели", рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, додавши да Москва одлучно осуђује неселективне нападе Израела којима се нарушава суверенитет Либана.

"Неопходно је одмах зауставити ширење спирале насиља док ситуација потпуно не измакне контроли што неко, како сам рекао, веома жели и покушава да испровоцира велики рат", рекао је руски министар на седници СБ УН о Блиском истоку.

Опширније прочитајте овде.

Бајден наредио Пентагону да прилагоди положај америчких снага

Амерички председник Џозеф Бајден наредио је Пентагону да "процени и по потреби прилагоди положај америчких снага" на Блиском истоку, саопштила је Бела кућа након израелских удара на Бејрут за које је Израел саопштио да су циљали милитанте либанског Хезболаха.

Опширније прочитајте овде.