Свет

Израел тврди да је убијен Хасан Насрала

Насрала је, како је потврђено јуче, био мета напада на предграђа Бејрута
Израел тврди да је убијен Хасан Насрала© Francesca Volpi/Getty Images

Израел тврди да је лидер Хезболаха Хасан Насрала убијен у синоћњем ваздушном нападу у Бејруту.

"Хасан Насрала више неће моћи да терорише свет", навео је ИДФ, иако је Хезболах њихове наводе демантовао наводећи, према писању канала "Соловјов" да је Насрала повређен, али жив.

ИДФ у саопштењу наводи да је поред Насрале убијен и командант Хезболаховог такозваног Јужног фронта Али Караки, заједно са другим командантима.

Насрала је, иначе, био мета док је био у главном штабу Хезболаха у јужном предграђу Бејрута, познатом као Дахије.

"Удар је изведен док је највиши врх Хезболаха био у свом штабу и ангажован у координацији терористичких активности против грађана државе Израел", наводи војска.

Агенција Франс прес преноси како је Хезболах од петка увече изгубио контакт са својим лидером.

Насрала је, како је потврђено јуче, био мета напада на командни центар Хезболаха, а како је анонимни израелски званичник за "Тајмс оф Израел" јуче рекао "било је тешко замислити да је преживео овај напад".

Државна агенција Тасним синоћ је, позивајући се на изворе, пренела да су и Насрала и председник Извршног савета покрета, Хашем Сафиједин неповређени након напада. Хезболах је најавио детаљнији извештај о стању Хасана Насрале.

Током 30 година на челу Хезболаха, Насрала је постао један од најпознатијихали и најпопуларнијих политичара у арапском свету.

Хасан Насрала претворио је Хезболах у једну од најмоћнијих паравојних снага на Блиском истоку.

Он је као један од оснивача групе формиране пре четири деценије уз помоћ Ирана, на чело Хезболаха стао 1992, када је заменио свог претходника и ментора Абаса Мусавија који је страдао у израелском хеликоптерском нападу.

image