Свет

Ванг Ји упозорио Блинкена: Не будите дволични, престаните да клевећете Кину

Ванг Ји је упозорио САД да питање Украјине не користе за подстицање конфронтације санкцијама
Ванг Ји упозорио Блинкена: Не будите дволични, престаните да клевећете Кину© AP Photo/Heather Khalifa, Pool

Вашингтон треба да престане да клевеће Кину и да уводи санкције кинеским компанијама због украјинске кризе, упозорио је кинески министар спољних послова Ванг Ји америчког државног секретара Ентонија Блинкена на састанку у Њујорку.

"САД треба да престану да клевећу и неосновано оптужују Кину и неселективно уводе санкције", рекао је Ванг Ји, а саопштило кинеско министарство спољних послова.

Ванг Ји је упозорио САД да питање Украјине не користе за подстицање конфронтације санкцијама.

"Кина је увек инсистирала на промовисању мира и преговора, а и сама је улагала напоре да се нађе политичко решење", рекао је Ванг Ји.

Ји је, уједно, САД оптужио и за дволичност према Кини.

"Ви с једне стране обуздавате и потискујете Кину, а с друге стране говорите о сарадњи", навео је.

Пошто су САД више пута изјављивале да немају намеру да улазе у сукоб са Кином, неопходно је успоставити одговарајуће разумевање, а затим изградити прави однос, рекао је Ванг Ји Блинкену.

Раније се Ванг Ји састао са саветником бразилског председника за спољну политику, Селсом Аморимом, у Њујорку и рекао да ће Кина, Бразил и друге земље глобалног југа успоставити платформу "Пријатељи мира" како би потражили мирно решење украјинске кризе. Рекао је да то неће бити затворена група, већ отворена платформа.

image