Свет

Ко је био лидер Хезболаха Хасан Насрала и како ће његово убиство утицати на сукоб на Блиском истоку?

Убиство Хасана Насрале представља највећи ударац за Хезболах, али и највећу израелску провокацију од почетка рата у Гази
Ко је био лидер Хезболаха Хасан Насрала и како ће његово убиство утицати на сукоб на Блиском истоку?© Tanug/AP Photo/Bilal Hussein

Лидер Хезболаха Хасан Насрала убијен је у јучерашњем нападу израелских снага на предграђе Бејрута у ком се скривао, чиме је задат до сада најјачи ударац тој либанској шиитској организацији.

Израелске снаге синоћ су спровеле до сада највећи ракетни напад на Дахије, већински шиитско јужно предграђе Бејрута које важи за упориште Хезболаха.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) убрзо су саопштиле да је мета удара био управо лидер Хезболаха. Међутим, у први мах није било јасно да ли се он налазио на месту удара, или је успео да се спаси.

Израелски званичници су јутрос ипак потврдили да је Насрала убијен. "Хасан Насрала је мртав", саопштио је у портпарол израелске војске, потпуковник Надав Шошани, док је ИДФ у поруци навео да он "више неће моћи да терорише свет".

Руководство Хезболаха неколико сати касније је ставио тачку на спекулације о судбини свог вође, пошто су потврдили је да је Насрала погинуо у израелском нападу.

"Руководство Хезболаха обећава да ће наставити свој џихад и супротстављање непријатељу (Израелу), подржавајући Газу и Палестину, и бранећи Либан и његов постојан и частан народ", наводи се у саопштењу Хезболаха.

Поред Насрале, у јучерашњим ударима убијен је и високи командант и такозваног Јужног фронта Хезболаха Али Караки, као и командант Иранске револуционарне гарде у Либану Абас Нилфорушан.

Према писању "Њујорк тајмса", Израелци су месецима уназад знали где се Насрала налази, а на јучерашњи удар су се одлучили јер су веровали да имају још мало времена пре него што се лидер Хезболаха премести на другу локацију, према наводима тројице високих израелских званичника.

Двојица званичника су рекли да је на локацију на којој се налазио Насрала бачено више од 80 бомби у периоду од неколико минута како би га убили.

Насрала је убијен свега неколико сати након што се израелски премијер Бенјамин Нетанјаху обратио Генералној скупштини УН, током ког је поручио да ће наставити борбу против Хамаса и Хезболаха. Он је наредбу за извршавање напада дао из хотелске собе у Њујорку.

С обзиром да су израелске снаге од понедељка до данас елиминисале неколико високих званичника Хезболаха, очекује се да би нови лидер те организације могао да постане Хашим Сафедин, Насралин рођак и један од највиших званичника политичког крила Хезболаха.

Ко је Хасан Насрала?

Хасан Насрала рођен је 31. августа 1960. у околини Бејрута. Школовао се у верским школама у Балбеку, центру шиитског учења у Либану. У том периоду млади Насралах постаје политички активан у шиитском покрету Амал.

Касније своје образовање наставља у медресама у Ираку, где долази у додир са учењем будућег лидера Исламске револуције у Ирану ајатолаха Хомеинија, али и са својим сународником Абасом Мусавијем, који ће неколико година касније постати један од оснивача Хезболаха.

Учествовао је у формирању покрета Хезболах почетком осамдесетих година 20. века, у јеку Грађанског рата у Либану. Након убиства Мусавија 1992. године Насрала, по захтеву иранског вође ајатолаха Алија Хамнеја, преузима вођство тог шиитског покрета.

Под Насралалиним вођством, Хезболах је постао озбиљан противник израелских снага у јужном Либану, које су 2000. године окончале окупацију тог дела земље,  у великој мери захваљујући деловању Хезболаха. У интервјуу за "Вашингтон пост", исте године, Насрала је рекао да се противи сваком помирењу са Израелом и да га не признаје као државу.

Светску славу стекао је након рата између Израела и Хезболаха из 2006, када је за милитантна организација одолела израелским нападима и нанела позамашну штету израелским снагама.

У арапским свету постао је препознатљив по својим ватреним говорима, али и по својој бескомпромисној борби против израелске окупације јужног Либана и палестинских територија.

Насрала и рат у Гази

Након избијања рата у Појасу Газе прошлог октобра, Хезболах је објавио да ће подржати своје палестинске савезнике, те да ће започети кампању против Израел дуж израелско-либанске границе. Међутим, сукоб ИДФ-а и Хезболаха остао је ограничен, а обе стране су тежиле да избегну ширу конфронтацију.

Насрала се од почетка најновијег сукоба у више наврата обраћао јавности и слао упозорења израелским званичницима - која су, за разлику од његових ранијих обећања, углавном остала неиспуњена.

На крају су Израелци били ти који су ескалирали сукоб, прво детонацијом више хиљада пејџера и токи-вокија, које су усмртиле најмање 42 људи, а затим и ракетним нападима у којима је страдало више од 700 људи.

Ипак, убиство Хасана Насрале несумњиво представља до сада најдиректнију израелску провокацију на коју ће не само Хезболах, већ и Иран морати да одговоре како би сачували репутацију.

Од Насрале су се опростили његови савезници, палестински Хамас и јеменски Хути. Иранци су подигли "црну заставу" у Машхаду, док је ирански председник Масуд Пезешкијан рекао да ће "мучеништво саједа Хасана Насрале ојачати дрво отпора". Премијер Ирака Мухамед Шија ел Судани објавио да ће у тој земљи бити проглашена три дана жалости.

image