Британску владу брине слаба војска: "Цивилно становништво мора да буде спремно за борбу"

Комитет којим председава лорд Де Моли покренуо је истрагу у фебруару 2024. године са циљем да "процени импликације сукоба у Украјини на одбрамбену политику Велике Британије"

Британски Дом лордова објавио је извештај "Украјина: позив за буђење" у којем се наводи да је регрутација у британској војсци на опасно ниском нивоу и да је борбена готовост земље угрожена.

У извештају се истиче да цивилно становништво "мора бити спремно за борбу" уколико дође до рата са Русијом. 

У извештају се признаје и слабости НАТО стратегије "одвраћања".

Комитет којим председава лорд Де Моли покренуо је истрагу у фебруару 2024. године са циљем да "процени импликације сукоба у Украјини на одбрамбену политику Велике Британије".

Како наводе, радећи на извештају открили су две кључне лекције: да је њихова стратегија одвраћања према Русији пропала и да морају да истраже разлоге тог неуспеха, као и да је сукоб у Украјини оголио значајне слабости у у војној снази Уједињеног Краљевства и НАТО-а.

"Подаци које смо анализирали наводе на закључак да је тренутна величина британске војске неадекватна. Иако величина није једина мера способности, забринути смо да војска не може, како је тренутно конституисана, да пружи очекивани допринос трупа НАТО-у. Стога постављамо питање да ли је британска војска спремна да одговори на растућу претњу коју Русија представља европској безбедности", додаје се у извештају.

Дом лордова позвао је премијера Кира Стармера да развије план акција које ће код грађана пробудити заинтересованост за националну безбедност у њиховом свакодневном животу и на основу ког ће Британци "превазићи идеју да је одбрана искључиво одговорност војске".

Подсећамо, лабуристи су велики део кампање на друштвеним мрежама за млађу публику заснивали на наративу "да за разлику од бившег премијера Ришија Сунака Стармер неће присилно слати младе у војску".

Сунак је пред изборе представио међу младима изузетно непопуларан план према којем ће 18-годишњаци имати могућност да бирају између служења војног рока у трајању од 12 месеци или волонтирања један викенд месечно током годину дана у полицији, ватрогасној служби, јавном здравству или добротворним организацијама које раде са старијим људима.