Свет

Чешка: Опозициона групација бившег премијера Бабиша победила на изборима за Сенат

Доњи дом Парламента је доминантно законодавно тело, али Сенат игра важну улогу у усвајању уставних амандмана и постављању судија Уставног суда
Чешка: Опозициона групација бившег премијера Бабиша победила на изборима за СенатGetty © Gabriel Kuchta

Главна чешка опозициона групација коју предводи бивши популистички премијер Андреј Бабиш победила је на данашњим изборима који су одржани за попуњавање трећине места у чешком Сенату, међутим владајућа коалиција премијера Петра Фиале и даље има већину у горњем дому парламента.

На основу свих пребројаних гласова са дводневног гласања, Бабишева странка АНО освојила је осам од 27 места у Сенату за која се гласало. Горњи дом чешког парламента има укупно 81 сенатора, преноси АП.

То је први пут да је Бабишев покрет освојио толико места у горњем дому чешког парламента и то представља подстицај за Бабиша пред парламентарне изборе који ће бити одржани наредне године.

АНО је била најпопуларнија странка и фаворит на овим изборима, а кандидати које су предложиле странке владајуће коалиције освојили су укупно 15 изборних јединица.

Доњи дом Парламента је доминантно законодавно тело, али Сенат игра важну улогу у усвајању уставних амандмана и постављању судија Уставног суда.

Актуелна чешка влада чврсто подржава Украјину након избијања сукоба са Руском Федерацијом, донирала је Украјини оружје, укључујући тешко наоружање и стоји иза плана да се за Украјину набаве артиљеријске гранате из земаља ван Европске уније.

image