Швајцарска подржава иницијативу Кине и Бразила за решење сукоба у Украјини

Владе Бразила и Кине су у мају издале заједничку изјаву о окончању рата између Русије и Украјине, залажући се за политичке преговоре и организовање мировне конференције

Швајцарска подржава "мировну иницијативу" Кине и Бразила за окончање рата, упркос томе што се не помиње Повеља УН и не помиње се директно територијални интегритет Украјине, изјавио је портпарол Министарства спољних послова Швајцарске Николас Бидо.

"Иницијатива је важна јер нуди алтернативу ратоборним говорима које су ове недеље у УН одржале и украјинска и руска страна", рекао је Бидо и додао да Швајцарска подржава кинеско-бразилску иницијативу, јер позива на прекид ватре и политичко решење сукоба, преноси "Свис инфо".

Бидо је указао на важност позивања на Повељу УН у било каквим мировним иницијативама у вези са Украјином, напомињући да је о томе говорио кинески министар спољних послова Ванг Ји у говору у Савету безбедности УН.

Владе Бразила и Кине су у мају издале заједничку изјаву о окончању сукоба између Русије и Украјине, залажући се за политичке преговоре и организовање мировне конференције.

Министарство спољних послова Кине саопштило је у августу да је кинеско-бразилски "консензус у шест тачака" о окончању рата у Украјини добио "позитивне" повратне информације од више од 110 земаља.