Минск: Белорусија најбоље зна Русе и Украјинце, ескалација води до глобалног рата

Шеф белоруске дипломатије упозорио је у Уједињеним нацијама да НАТО наставља да јача своје капацитете на западним белоруским границама, уз коментар да у Европи има довољно нуклеарног оружја и да би ескалација била директан пут до трећег светског рата

Када би сви добро разумели шта се данас дешава на фронту у зони СВО и због чега то може бити опасно онда би сви заиста и желели да се заустави "крвави сукоб два братска народа" и Украјина и Русија би одавно већ седеле за преговарачким столом, рекао је на седници Генералне скупштине Уједињених нација Максим Риженков, министар спољних послова Белорусије.

"У том контексту, иницијативе попут бразилско-кинеског мировног плана су веома благовремене. Међутим, без учешћа Русије, ниједан пројекат неће бити успешан", додао је Риженков. 

Он је подсетио да је Минск пре десет година био место у којем су се одржали продуктивни преговори за решавање сукоба у Украјини, када су и потписани Мински споразуми.

"И даље нудимо своје мировне напоре, јер познајемо и разумемо Русе и Украјинце боље од било кога другог. И учинићемо све што је у нашој моћи да постигнемо мир на многострадалној украјинској земљи. Ми смо више од свих заинтересовани за њега", објаснио је дипломата.

Риженков даље упозорава да јачање НАТО потенцијала код белоруских граница може да измакне контроли.

"НАТО наставља да вишеструко повећава свој војни потенцијал на нашим западним границама. Десетине хиљада војника и хиљаде јединица (војне) технике. Озбиљно страхујемо да би 'игра' могла да измакне контроли и доведе до ескалације сукоба на регионалном, па чак и глобалном нивоу, са катастрофалним последицама по све", рекао је он, уз коментар да у Европи има довољно нуклеарног оружја, те да би "ескалација напетости била директан пут до трећег светског рата". 

Белоруски министар је напоменуо да је лидер Белорусије Александар Лукашенко покренуо нови политички дијалог о глобалној безбедности у оквиру конференције која се од прошле године одржава у Минску. У питању је конференција о евроазијској безбедности која ће ове године бити одржана 31. октобра. 

"Позивамо све", изјавио је Риженков на седници Генералне скупштине УН.