УЖИВО Хути гађали аеродром "Бен Гурион", Израел почео копнену операцију у Либану?

Аеродром у Тел Авиву је нападнут у периоду док се израелски премијер Бенјамин Нетанјаху враћао из САД

Израелски борбени авиони погодили су током ноћи више десетина циљева про-иранске групе Хезболах у Либану, саопштила је израелска војска, наводећи да су циљеви укључивали лансере ракета усмерених ка Израелу и зграде које користи Хезболах и складишта оружја.

Пројектил испаљен из Либана погодио је синоћ Западну обалу и изазвао пожаре, саопштила је раније израелска војска, пренео је Танјуг, позивајући се на Ројтерс.

Синоћ су се огласиле и сирене за ваздушни напад на периферији Јерусалима и на Западној обали, али, како наводи британска агенција, још увек није познато да ли има жртава.

Последњи израелски напади на положаје Хезболаха у Либану уследили су после јучерашњег убиства вође те либанске милитантне групе Саједа Хасана Насрале, који је ликвидиран у израелском нападу на командни центар Хезболаха у јужном предграђу Бејрута.

Владајући шиитски покрет у северном Јемену,  Хути, саопштио је да је употребио пројектил "палестина 2" за напад на аеродром "Бен Гурион" у Тел Авиву у време када се израелски премијер Бенјамин Нетанјаху враћао у Израел из Сједињених Америчких Држава.

"Јеменско ваздухопловство напало је аеродром 'Бен Гурион' у Тел Авиву користећи хиперсоничну балистичку ракету 'палестина 2' током доласка премијера непријатељског ентитета Бенјамина Нетанјахуа", рекао је синоћ портпарол војске Хути Јахја Сари, преноси ТВ Ал-Масира.

Лидер покрета Ансар Алах Сајед Абдул-Малик ал-Хути рекао је да наде Јевреја нису оправдане након убиства политичког лидера покрета Хамас Исмаила Ханијеа, а како је рекао, њихове наде су такође узалудне након смрти Хасана Насрале.

"Фронтови подршке наставиће се и расти упркос напорима израелског непријатеља, и нећемо изневерити наша два драга народа у Либану и Палестини", поручио је лидер групе Хути.

Широм централног Израела јуче су се огласиле сирене, а Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је једна ракета испаљена из Јемена, а да их је око 90 испаљено из Либана у правцу Израела.

Узбуна за ваздушну опасност активирана је у Тел Авиву и околним градовима, преноси "Тајмс оф Израел".

Већина напада либанске групе Хезболах била је усмерена на северни Израел, али је више ракета дугог домета испаљено и у правцу Тел Авива и Западне обале, наводи се у саопштењу.

Француска је позвала на хитан прекид израелских ваздушних напада на Либан, а у саопштењу је такође додато да се та земља противи било каквој израелској копненој операцији у Либану.

У изјави након разговора са привременим премијером Либана Наџибом Микатијем, француски министар спољних послова Жан-Ноел Баро такође је милитантну групу Хезболах и Иран да се уздрже од било какве акције која би могла додатно да дестабилизује регион.

Амир Саид Иравани, ирански амбасадор при Уједињеним нацијама, позвао је, како јавља "Ал Џазира", на хитан састанак Савета безбедности УН након што је Израел убио Хасана Насралаха користећи бомбе за разбијање бункера.

У писму председнику савета, Иравани је позвао чланове тог 15-чланог тела да најоштрије осуде израелске "кукавичке акте агресије".

Амир Саеид Иравани, ирански амбасадор при Уједињеним нацијама, позвао је на хитан састанак Савета безбедности УН након што је Израел убио Хасана Насралu користећи бомбе за разбијање бункера.

У писму председнику савета, Иравани је позвао чланове тог 15-чланог тела да најоштрије осуде израелске "кукавичке акте агресије".

Иравани је такође "снажно" упозорио против "сваког напада на иранске дипломатске просторије и представнике".

Развој ситуације на Блиском истоку пратите из минута у минут на блогу РТ Балкан.

29. сеп 2024 • 12:07

Пола милиона људи напустило своје домове због израелских напада на Либан

Премијер Либана Наџиб Микати изјавио је данас да је процењено да у тој земљи тренутно има око пола милиона избеглица услед напада израелских снага на цивилна насеља. 

Власти, како је додао, раде све како би им обезбедиле смештај, преноси ТАСС.

ИДФ: Високи званичник Хезболаха убијен синоћ у ваздушном нападу на Бејрут

ИДФ саопштава да је високи званичник Хезболаха Набил Каоук убијен синоћ у ваздушном нападу на либанску престоницу Бејрут, објавио је "Тајмс оф Израел"

Према ИДФ-у, Каоук је био командант Хезболахове "превентивне безбедносне јединице" и виши члан централног савета  групе.

"Каоук се сматрао блиским руководству Хезболаха, и директно је био укључен у унапређење терористичких напада на Државу Израел и њене грађане", саопштила је израелска војска.

Наводе да се Каоук придружио Хезболаху 1980-их, и служио као заменик команданта, а касније и командант области јужног Либана у извршном већу.

Светски програм за храну покренуо акцију обезбеђивања хране за милион Либанаца

Светски програм за храну покренуо хитну операцију за обезбеђивање оброка за милион људи погођених ескалацијом сукоба у Либану, саопштено је из те хуманитарне организације.

"Даље убрзање сукоба овог викенда показало је потребу за хитним хуманитарним одговором", наводи се у саопштењу агенције са седиштем у Риму, најављујући да дели готове оброке хране, хлеб, топле оброке и пакете са храном и склоништа широм земље.

Иран након убиства лидера Хезболаха: Америка је саучесник у злочинима

Председник иранског парламента Мохамад Бакер Калибаф изјавио је данас да ће и након ликвидације вође Хезболаха Саједа Хасана Насрале, та групе наставити да се супротставља Израелу уз помоћ Техерана, пренели су ирански државни медији.

"Нећемо оклевати да идемо до било којег нивоа како бисмо помогли отпору", рекао је Калибаф и оптужио Сједињене Америчке Државе да су "саучесници у свим злочинима" и да морају прихватити последице.

Ирански министар спољних послова Абас Аракчи је, поводом убиства лидера "Хезболаха" оценио да Израел "неће мировати" и поручио да акције јеврејске државе неће проћи без одговора.

Савез познат као "Осовина отпора", који се градио деценијама уз иранску подршку, укључује палестинску групу Хамас, Хезболах у Либану, Хуте из Јемена и разне оружане шиитске групе у Ираку и Сирији, подсећа Ројтерс.


У израелском ваздушном нападу на Либан погинуло 11 особа

У данашњем израелском ваздушном нападу на село на североистоку Либана погинуло 11 људи, наводи либанска државна новинска агенција.

Нема информација је неко од убијених у селу Ал-Аин био припадник терористичке групе Хезболах.

Кина: Противимо се сваком кршењу суверенитета Либана

Пекинг је након убиства лидера Хезболаха Хасана Насрале изразио дубоку забринутост због растућих тензија на Блиском Истоку и позвао све стране, посебно Израел, да предузму хитне кораке да смири ситуацију.

"Кина се противи акцијама које нарушавају суверенитет и безбедност Либана, као и свим акцијама које погоршавају поделе и доводе до ескалације у региону", наводи се у објави на сајту министарства спољних послова те земље.

У саопштењу се истиче да је "напетост између Либана и Израела је последица сукоба у Гази".

Најважнији приоритет је спровођење релевантних резолуција Савета безбедности УН, окончање борби у Гази што је пре могуће и озбиљно очување мира и стабилности на Блиском истоку", додаје се у саопштењу кинеског МСП.

Еј-Би-Си: Израел почео копнене операције у Либану

Израелске одбрамбене снаге су можда почеле, или ће ускоро почети, мале операције преко границе са Либаном како би заузеле оближње положаје Хезболаха, кажу за Еј-Би-Си два америчка званичника.

Извештај наводи да се дешавају мала "гранична кретања".

Званичници су навели да изгледа да Израел није одлучио да ли ће покренути потпуну копнену операцију у Либану, али да ће, ако се за то одлучи операција вероватно бити ограниченог обима.