Турска: Желимо у БРИКС јер мултиполарност постаје стварност

Председник турског парламента допутовао је у Русију и у интервјуу за ТАСС говорио је о важности БРИКС-а, украјинском сукобу, ситуацији на Блиском истоку, али и односима Анкаре и Москве. Истакао је да Анкара у БРИКС-у види главну организацију будућег мултиполарног поретка, због чега и жели да постане њен део, и оценио да су председници Турске и Русије у последње време успоставили снажно пријатељство између две земље

БРИКС ће у будућности бити једна од најважнијих организација новог мултиполарног система, рекао је за ТАСС председник парламента Турске Нуман Куртулмуш који ових дана борави у Русији. 

На питање због чега Анкара жели да постане чланица БРИКС-а, Куртулмуш објашњава да је овај мултиполарни систем већ почео да се ствара и додао да Турска жели да буде део њега. То би, оцењује, допринело развоју мира и стабилности у свету, будући да је Анкара не само чланица НАТО-а и кандидат за улазак у ЕУ, већ и чланица других регионалних организација. 

"Пре свега, потребно је регистровати следеће. Свет је ступио у нову епоху у којој је мултиполарност почела да постаје стварност. И ми смо тек на почетку овог пута. Као што је пад Берлинског зида ставио тачку на Хладни рат, тако је и овај процес, започет брзим повлачењем америчких трупа из Авганистана, отворио врата за нову епоху", рекао је турски дипломата.

Према његовим речима, најупечатљивија особина нове епохе у коју улази свет је управо мултиполарност. 

"Ниједна држава више не може да доминира светом и контролише светски систем. Стога ћемо у наредном периоду бити сведоци многих нових формација које захтева ова мултиполарност", објаснио је Куртулмуш.

Наглашава да, када је реч о Турској, она у БРИКС-у види једну од најважнијих организација будућег мултиполарног система чији Анкара жели да буде део.

"Улазак Турске у БРИКС неће ограничити Турску, већ ће, напротив, проширити њене спољнополитичке могућности. Присуство Турске у БРИКС-у ће заправо дати много озбиљнији допринос миру у целом свету. На крају крајева, Турска је земља која истовремено учествује у многим форматима међународне сарадње", напоменуо је председник турског парламента. 

Турска је земља која је истовремено чланица Организације за црноморску економску сарадњу, чланица Организације исламске сарадње, чланица Организације турских држава, чланица Уније за Медитеран, чланица НАТО-а и кандидат за улазак у ЕУ, подсећа Куртулмуш, уз коментар да Анкара, такође, жели да осмисли нове алтернативне инструменте спољне политике.

"То ће Турску обогатити у погледу инструмената спољне политике, а надамо се да ће учешће Турске у таквој организацији (као што је БРИКС) допринети јачању мира у свету у мултиполарном светском систему", закључује турски дипломата. 

Неке земље нису желеле да Украјина пристане на мир са Русијом

Он подсећа да Турска данас ради све што може у циљу стабилности и безбедности у свету.

"Навешћу само један пример: у контексту тензија и кризе између Русије и Украјине, Турска је, као једина земља која може да преговара са обе стране, од самог почетка играла улогу озбиљног посредника у преговорима како би и Русија и Украјина постигле праведан и трајан мир. Као што знате, скоро да је дошло до потписивања споразума у ​​Долмабахчеу у Бешикташу, али је Украјина напустила преговарачки сто јер неке земље нису хтеле да Украјина потпише мировни споразум", објаснио је Куртулмуш.

Током овог периода, Турска је, како каже, у сарадњи са Русијом и Уједињеним нацијама, уложила велике напоре да коридор за превоз житарица остане отворен. То је спречило да се милиони људи, посебно у Африци, суоче са озбиљном глађу.

Осим тога, управо је Анкара била та која је уложила значајне и озбиљне напоре како би се решио проблем размене заробљеника, подсећа Куртулмуш.

Злочини Нетанјахуа у Појасу Газе превазилазе размере геноцида

На питање да прокоментарише и друге сукобе у свету, дипломата каже да је ситуација у Појасу Газе, пак, другачије питање од украјинског сукоба.

Оно што су премијер Израела Бенјамин Нетанјаху и његов тим урадили у Појасу Газе је, како каже, масакр који превазилази размере геноцида.

"Турска је уложила све напоре како би се постигао брзи прекид ватре, испоручила хуманитарна помоћ и пружила медицинска помоћ недужном и потлаченом народу Појаса Газе и палестинском народу. Са великим задовољством желим да констатујем да руска и турска влада имају исти став и исти приступ овом питању. Током целе године се трудимо да све међународне платформе трансформишемо у платформе за мирољубиву дипломатију. Главна визија Турске и за регион и за међународну арену су мир и стабилност. Где нема мира, тамо нема стабилности; где нема стабилности, нема развоја; тамо где нема развоја, људи не могу да живе у благостању. Зато, дозволите ми да још једном, док сам овде у Русији, констатујем да смо са свим земљама које имају исту визију и пуно разумевање спремни да сарађујемо како бисмо обезбедили мир", рекао је турски дипломата.

Путин и Ердоган развили јако пријатељство између Москве и Анкаре

На питање да прокоментарише тренутну сарадњу Русије и Турске, а поводом чињенице да су две земље прошле године прославиле 100 година од успостављања дипломатских односа, Куртулмуш каже да су Русија и Турска данас "два суседа, две пријатељске земље", које "везују озбиљне и јаке везе пријатељства и добросуседства како на политичком плану тако и када је реч о народима" и које у многим сферама данас одлуке односе на основу принципа узајамне користе, "добре воље и стратешке сарадње".

"Лидери обе земље, председници Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин, заиста су успоставили снажно пријатељство између две земље, посебно у последње време. Они су поставили темеље за реализацију низа заједничких циљева у свакој области. На пример, да обим билатералне трговине достигне 100 милијарди долара, да се спроведу заједнички пројекти у енергетици, интензивира сарадња у области културе и туризма и тако даље", изјавио је он.