Русофобија на максимуму: Откази литванским полицајцима и ватрогасцима због проруске оријентације

Литванци забрањују и слободу мишљења: Проруске изјаве воде до губитка посла

Русофобија у Литванији ескалира, а ова држава, како је известила локална ТВ3, активно истражује и отпушта "нелојалне" званичнике за које се тврди да су проруски оријентисани.

Према извештају, за неколико полицајаца и ватрогасаца је речено да су "ватници" – што је погрдни израз који се користи за вређање присталица руске владе, а који води порекло од врсте јакне коју су некада носили војници Црвене армије.

Због тога су неки од њих отпуштени, а неки прошли "само" са опоменама".

"После почетка рата у Украјини девет полицајаца је идентификовано као 'вероватно проруски настројени'", рекао је за ТВ3 Рамунас Матонис, шеф полицијског одељења за комуникацију, додајући да, иако је већина полицајаца негирала такве ставове током "превентивног разговора" које је водило одељење, једном од њих ипак "није одобрено продужење за рад са поверљивим подацима".  

ТВ3 је додала да "проруске изјаве доводе до губитка посла", упозоравајући да би јавни службеници "требало добро да размисле" пре него што отворено изразе своје ставове на друштвеним мрежама. 

Министарка унутрашњих послова Агне Билотаит рекла да власти "помно прате ситуацију", додајући да су само "лојални званичници" који држе званичну прокијевску позицију Литваније погодни да служе држави. 

"Свакако не толеришемо случајеве у којима званичници показују нелојалност својим поступцима и понашањем", рекао је Билотаит, упозоравајући да ови "појединци губе право на рад у служби, и то је разумљиво, јер званичници морају бити лојални својој земљи".

Телевизија је истакла случај Генадијуса Рогацијуса, бившег војника литванске војске, кога је тужилаштво истраживало након што је "критиковао Литванију и величао Русију" на интернету.

Такође се тврди да су проруска осећања детектована у овој бившој совјетској републици када су људи положили цвеће поред руског тенка који је прошле године погођен током сукоба у Украјини и касније изложен у Вилњусу. Значајна подршка кандидату против естаблишмента Едуарду Ваиткусу на председничким изборима такође је указала на проруска осећања, наводи ТВ3. 

Литванија је чврсто подржавала Украјину од ескалације сукоба са Русијом у фебруару 2022. Она је водила низ тврдолинијских антируских политика и залагала се за повећање војне помоћи Кијеву од стране НАТО-а и ЕУ. 

Власти су раније наредиле рушење совјетских ратних споменика и одузеле држављанство неколицини познатих личности рођених у Русији које живе у земљи због наводних прокремљских ставова.