Свет

Хилари: Трампове гласаче сам назвала "шаком јада", али је и то било превише љубазно

Бивши државни секретар САД не престаје са својим обрачуном са републиканцима
Хилари: Трампове гласаче сам назвала "шаком јада", али је и то било превише љубазно© Tom Williams/CQ-Roll Call, Inc via Getty Images

Бивши амерички државни секретар и некадашњи Трампов ривал у трци за председника Америке Хилари Клинтон, не само да не жали што је присталице свог противкандидата назвала "шаком јада", већ поручује како је и та увреда била "превише љубазна".

"Половину Трампових присталица сам 2016. године славно описала као шаку јада. Говорила сам о људима који су привучени његовим расизмом, сексизмом, хомофобијом, ксенофобијом, исламофобијом. Људима за које је његова нетрпељивост само особина, а не проблем", пише Клинтонова, а преноси "Вашингтон пост".

Некадашњи демократски кандидат признаје да је њен коментар био политичко самоубиство, иако је то не спречава да жали што америчке бираче који гласају за Трампа није још жешће увредила.

"Био је то несрећан избор речи и лоша политика, али је такође открило важну истину. Погледајте само све што се догодило у годинама након тога, од Шарлотсвила до 6. јануара. Маске су пале и ако ништа друго, 'шака јада' је превише љубазна реч за мржњу и насилни екстремизам који смо видели од неких Трампових присталица", навела је Клинтонова.

Она је навела како је 2016. године говорила и о другој половини Трампових присталица, "људима који осећају да их је влада изневерила, да их је економија изневерила, о онима о којима нико не брине и који само очајнички жуде за променом".

"И, нагласила сам да су то  људи које такође морамо разумети и саосећати са њима. Емпатија према људима са којима се слажете је лака. Емпатија за некога са ким се дубоко, страствено не слажете је тешка, али неопходна", навела је Клинтонова признајући да и није нешто нарочито емпатична.

Да јој недостаје разумевања за политичке противнике можда најбоље показује чињеница да тешке речи на рачун Трампа и његових присталица долазе у периоду након што је амерички лидер преживео један и замало избегао други атентат.

Хилари је само дан након што је Доналда Трампа умало убио поремећени левичар, у једном телевизијском гостовању описала бившег председника као "опасног".

Затим је наложила медијима да не ублажавају реторику када је Трамп у питању и да се "држе" наратива да је он "опасан демагог".

Након атентата, бивши амерички председник оценио је да управо реторика Демократа, а нарочито Џозефа Бајдена и Камале Харис наводи људе да пуцају на њега.

image