Свет

Тотални колапс Украјинаца у Угледару: Смењен командант бригаде

Виник је отпуштен са места команданта 72. бригаде, на врхунцу руске офанзиве на Угљедар, написала Маријана Безуглаја Телеграму
Тотални колапс Украјинаца у Угледару: Смењен командант бригаде© Wolfgang Schwan/Anadolu via Getty Images

Украјинске власти званично су потврдиле да смену команданта 72. бригаде Оружаних снага Украјине Ивана Виника, који је учествовао у борбама за Угледар. 

"Виник је отпуштен са места команданта 72. бригаде, на врхунцу руске офанзиве на Угљедар", написала Маријана Безуглаја Телеграму каналу, додајући да је на Виниково место постављен војни комесар Одеске области Александар Охрименко.

Разлог за смену Виника највероватније је колапс Оружаних снага Украјине у борбама за овај индустријски градић, који би, када буде потпуно ослобођен, руској војсци отворио врата ка остатку јужног дела ДНР који није толико добро утврђен, али и ка самом Курахову са јужне стране.

Док је шеф кијевског режима Владимир Зеленски био у САД, руске снаге су опколиле Угљедар, изјавио је Олег Соскин, некадашњи саветник бившег украјинског председника Леонида Кучме.

"Док он није био ту, стотине људи је погинуло. Угљедар је опкољен, тамо толико наших војника гине, цела 72. бригада", рекао је Соскин на свом блогу на Јутјубу.

Како је оценио, војно и политичко руководство земље ништа не предузима да некако поправи ситуацију.

"Ово је тотални колапс", констатовао је Соскин.

image