Свет

Медији: Остин добио овлашћење да пошаље додатне снаге на Блиски исток

Министар одбране Америке разговарао је о променама у војном присуству и са председником Џозефом Бајденом
Медији: Остин добио овлашћење да пошаље додатне снаге на Блиски исток© Kin Cheung - WPA Pool/Getty Images

САД разматрају повећање војног присуства на Блиском истоку након што је у израелском ваздушном нападу убијен лидер Хезболаха Хасан Насрала, јавља Ен-Би-Си, позивајући се на упућене изворе.

Према речима двојице неименованих америчких званичника, америчка војска је министру одбране Лојду Остину представила опције за пребацивање додатних снага у тај регион. Министар одбране је касније наводно разговарао о променама и са америчким председником Џозефом Бајденом и званичницима националне безбедности.

Нису донете хитне одлуке, али Остин има овлашћење да пошаље додатне снаге, јавља овај медиј.

Раније овог месеца, Пентагон је већ почео да појача своје војно присуство на Блиском истоку, јер су тензије између Хезболаха и Израела биле у порасту. Тренутно се у региону налази око 40.000 америчких војника, укључујући преко десетина ратних бродова.

Амерички званичници навели су за Ен-Би-Си да Пентагон сматра да су ове снаге адекватне за потенцијалне изазове, али да би могла да се изврше прилагођавања у противваздушној одбрани и другим областима. САД су такође спремне да подрже хитну евакуацију америчких цивила из региона ако буде потребно.

Амерички председник Џозеф Бајден јуче је, након израелских удара на Бејрут, наредио Пентагону да "процени и по потреби прилагоди положај америчких снага" на Блиском истоку, саопштила је Бела кућа. Он је такође је наредио свом тиму да обезбеди да америчке амбасаде у региону преузму све одговарајуће мере заштите".

image